Üléseznek az EU Kapcsolattartó Bizottság összekötői

2018-05-10 07:04:00   |   Feltöltötte: Kindl Andrea

Az EU tagállamok nemzeti legfőbb ellenőrző intézményei, valamint az Európai Számvevőszék (ECA) összekötői évente rendeznek értekezletet azzal a céllal, hogy előkészítsék a számvevőszéki vezetőkből álló Kapcsolattartó Bizottság soron következő ülését. Az összekötők idei ülése 2018. május 10-11-én kerül megrendezésre. Az Állami Számvevőszéket Kindl Andrea nemzetközi ügyekért felelős elnöki megbízott képviseli.

Az értekezleteken az EU tagállamok számvevőszékeinek összekötőin túl a tagjelölt országok számvevőszékeinek képviselői, valamint a közép- és kelet-európai országok közigazgatásának fejlesztését támogató szervezet (SIGMA) képviselői is részt vesznek. A Kapcsolattartó Bizottság ülésének előkészítésén túl a résztvevők tájékozódhatnak a hálózat keretei között működő munkacsoportok és tudáshálózatok tevékenységéről, valamint megvitathatják az aktuális szervezeti és irányítási kérdéseket is. A tagjelölt és potenciális tagjelölt országok hálózata szintén beszámol a tevékenységéről.


A kétnapos rendezvény első napján, a tavalyi ülés beszámolója, valamint az EU Kapcsolattartó Bizottságának tevékenysége lesz napirenden. Szó lesz többek között az Európa 2020 stratégiáról, a fiskális politikáról, a bankunióról, a közbeszerzésről, az EU általános adatvédelmi szabályozásáról, az ÁFA szabályozásokról. Az ülés alatt az összekötők előadást tartanak továbbá a Kapcsolattartó Bizottság kommunikációs politikájáról és a szabálytalanságok és a csalás elleni harcról és a megelőzésről. Az uniós legfőbb ellenőrző intézmények vezetőit és az Európai Számvevőszék elnökét tömörítő Kapcsolattartó Bizottság 2018 októberében esedékes ülésének programjának jóváhagyására is sor kerül, melynek központi témája a legfőbb ellenőrző intézményeket, számvevőszékeket fenyegető külső befolyások elleni fellépés.

 

Az EU Kapcsolattartó Bizottság összekötői értekezlete 2017-ben

 

A második napon a 2019. évi EU Kapcsolattartó Bizottsági ülés lehetséges témainak meghatározásán túl a résztvevők megvitatják a potenciális tagjelölt országok részvételének lehetőségeit is. Az elnöki szinten működő Kapcsolattartó Bizottság ülésének házigazdáját az EU elnökség rotációs rendszeréhez is kapcsolódva határozzák meg az értekezlet résztvevői, az idén Horvátország rendezi majd ezt a találkozót.

 

Kindl Andrea
elnöki megbízott


Gulyás Georgina
nemzetközi referens