Heti hírösszefoglaló: 27. hét

2018-07-06 13:24   |   Feltöltötte: Állami Számvevőszék
Utoljára frissítve: 2018-07-12 15:50

A 27. héten az Állami Számvevőszék benyújtotta az Országgyűlésnek a 2018 második félévi ellenőrzési tervét, amelyet Domokos László adott át Latorcai János alelnöknek. Az ÁSZ a héten hat jelentést és egy elemzést hozott nyilvánosságra. Az év második felében megkezdődik a Fidesz és a KDNP ütemezett ellenőrzése, valamint az ÁSZ a Jobbik többször kiegészített intézkedési tervét. A Diplomata Magazin az önkormányzati alrendszer ellenőrzési tapasztalatairól készített nagyinterjút Warvasovszky Tihamérral, az ÁSZ alelnökével. Ezen a héten is több mint 40 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Nyilvános az ÁSZ 2018. második félévi ellenőrzési terve


Az Állami Számvevőszék csütörtökön benyújtotta az Országgyűlésnek a 2018 második félévi ellenőrzési tervét. A dokumentumot Domokos László elnök Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének adta át. Az ÁSZ ellenőrzést végez a Magyar Államkincstárnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, a Magyar Nemzeti Banknál, és megkezdi a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság működésének és gazdálkodásának értékelését is. A terv további részleteiről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja el.

 


Kezdődik a Fidesz és a KDNP ellenőrzése


2018. második félévében az Állami Számvevőszék megkezdi a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt 2016-2017. évi gazdálkodásának törvényben előírt ütemezett ellenőrzését. Az ellenőrzések során az ÁSZ azt értékeli, hogy a pártok által közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, valamint a pártok a működésükhöz szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használtak-e fel. Bővebben itt tájékozódhat.


Megfelelő a Jobbik intézkedési terve


Az Állami Számvevőszék pénteken elfogadta a Jobbik Magyarországért Mozgalom többször kiegészített intézkedési tervét. Az ÁSZ megállapította, hogy a párt által megküldött új intézkedési terv alkalmas a számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok jövőbeli megszüntetésére, az intézkedési terv hozzájárul ahhoz, hogy a Jobbik a jövőben a vonatkozó törvények betartásával gazdálkodjon. Ezzel okafogyottá vált a párt költségvetési támogatásának felfüggesztésére irányuló intézkedés előkészítése, ez ugyanakkor nincs összefüggésben a tiltott párttámogatás következményeként, a Magyar Államkincstár által tett intézkedésekkel. A cikket itt éri el.


Új jelentések: 6 ellenőrzés zárult le


Hétfőn az Állami Számvevőszék nemzetközi ellenőrzés keretében értékelte a középületek energiahatékonyságának növelésére vonatkozó szakpolitikai keretet, a hozzá kapcsolódó pénzügyi forrásokat, továbbá az energiahatékonysági célkitűzésekről szóló monitoring rendszert. A nyilvánosságra hozatalról szóló hírünket itt olvashatja el.

 


Kedden az ÁSZ további öt jelentést tett közzé önkormányzati társaságok ellenőrzéséről. A Lőrinc-Med Közhasznú Nonprofit Kft., a Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ Nonprofit Közhasznú Kft. és a Gránit Gyógyfürdő Zrt. működéséről itt olvashat, míg a Várvag Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft., valamint a Komáromi Városgazda Közhasznú Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2013-2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzéséről itt tájékozódhat részletesebben.


Elemzés: az állami tulajdonú gazdasági társaságok működése


Az Állami Számvevőszék elkészítette az állami tulajdonú gazdasági társaságok működése című elemzését. A pénteken közzétett tanulmány feltárta, hogy a vagyongazdálkodásban, ezen belül a vagyonnyilvántartás területén jelentkezett a társaságoknál a legtöbb hiba és szabálytalanság. Az erről szóló hírünket ide kattintva éri el.


Hasznosulás: Alelnöki interjú a Diplomata Magazinban


A Diplomata Magazin az önkormányzati alrendszer ellenőrzési tapasztalatairól készített nagyinterjút Warvasovszky Tihamérral. Az Állami Számvevőszék alelnöke beszélt az ÁSZ tanácsadó szerepéről és a módszertani kérdésekről is, illetve összegezte az önkormányzatok és gazdasági társaságaik ellenőrzési tapasztalatait. Írásunkat itt olvashatja el.

 


Parlamenti hasznosulás: beruházási törvényt javasol az ÁSZ


Egy új beruházási törvénnyel megelőzhetőek lehetnek a 4-es metró beruházásnak előkészítése és megvalósítása során történt szabálytalanságok. Az Állami Számvevőszék már 2010 októberében feltárta, hogy tervezési, előkészítési hiányosságok egész sora vezethetett az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2017. február elején nyilvánosságra hozott jelentésében is szereplő súlyos szabálytalanságokhoz. A cikkünket itt tekintheti meg.

 

Nemzetközi hírek: eredményes munka az ÁSZ által vezetett projektben

 

Az Európai Számvevőszékek Szervezete (EUROSAI) honlapján tartalmas cikkben számol be az Állami Számvevőszék által vezetett Közpénzügyi ellenőrzések társadalmi hasznosulása és átláthatósága elnevezésű nemzetközi projektről. Minderről bővebben itt olvashat.

 

Közpénzek közérthetően: a kiadások sorrendje; miért kössünk utasbiztosítást és Econvenctio-tábor


A kiadások tekintetében érdemes fontossági sorrendet felállítani, hiszen meghatározza és befolyásolja a mindennapokat – a témáról ide kattintva tudhat meg többet. Nyaralás során bármikor történhet egy olyan nem várt esemény, ami megnövelheti a nyaralás költségeit - mit kell tudni erről? Idén újra megszervezte pénzügyi táborát az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület, bemutatva a középiskolásoknak a pénz szerepét és az ÁSZ munkáját - az eseményről szóló hírünkhöz kattintson ide.


Több mint 40 új cikk az ÁSZ Hírportálján a 27. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 43 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.


Rácz Péter
Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály