Heti hírösszefoglaló: 26. hét

2018-06-29 14:00:00   |   Feltöltötte: Rácz Péter

Domokos László kedden átadta a 2019-es központi költségvetésről készített számvevőszéki véleményt Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének. A költségvetés általános vitája szerdán kezdődött meg az Országgyűlésben, itt az ÁSZ elnöke expozéjában ismertette a számvevőszéki vélemény főbb megállapításait a képviselőkkel. Az ÁSZ további hét jelentést tett közzé a 26. héten, öt önkormányzati gazdasági társaság és egy alapítvány működését, valamint egy önkormányzat integritás- és belső kontrollrendszerét értékelte. Domokos László átadta a Gajzágó Salamon-díjakat, és lezárult az ÁSZ harmadik vezetőképző programja is. Ezen a héten közel 40 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Költségvetés 2019: ÁSZ Vélemény és általános vita a Parlamentben

 

Megkezdődött a 2019-es költségvetés általános vitája az Országgyűlésben. Kedden Domokos László átadta a számvevőszéki véleményt Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének – erről szóló írásunkat itt olvashatja el.

 

Szerdán az Állami Számvevőszék elnöke expozéban ismertette az ÁSZ véleményét – ezt ide kattintva ismerheti meg.

 

 

Jelentések: további hét nyilvánosságra hozott jelentés a 26. héten

 

Emellett az ÁSZ további hét jelentést tett közzé. Kedden öt önkormányzati gazdasági társaság, egy tiszaújvárosi, egy martfűi, egy nagykátai, egy nádudvari és egy terézvárosi szervezet 2013 és 2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését fejezte be – erről bővebben ide kattintva olvashat.

 

A Számvevőszék az Új Köztársaságért Alapítvány 2015-2016. évi gazdálkodásának törvényességét is értékelte, ennek eredményét csütörtökön hozta nyilvánosságra - bővebben itt.

 

Pénteken Nagykamarás Község Önkormányzatának integritás- és belső kontrollrendszeréről szóló jelentését tette közzé – a részletekért kattintson ide.

 

Hasznosulás: lezárult az ÁSZ harmadik vezetőképző programja

 

Befejeződött az Állami Számvevőszék közpénzügyi vezetőképzésének legújabb oktatási programja, melyben önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 21 vezetője vett részt. A cikkhez kattintson ide!

 

 

Szervezeti hírek: Az ÁSZ elnöke átadta a Gajzágó Salamon-díjakat

 

„Tisztesség és becsület, példamutatás, feddhetetlenség, objektivitás, szakmai alázat, nem utolsó sorban az Állami Számvevőszék küldetése iránti elkötelezettség és lojalitás” – foglalta össze a tizenöt, Gajzágó Salamon-díjban és három elnöki dicséretben részesült kollégák legfőbb ismérveit Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a 2018-as intézményi kitüntetések átadása alkalmából rendezett ünnepségen. A díjról bővebben itt tudhat meg többet, a díjazottakat ide kattintva ismerheti meg!

 

Digitalizáció: informatikai kihívások a hatékonyság növelése érdekében

 

Az elmúlt években az Állami Számvevőszék számos intézkedést hajtott végre az ellenőrzési hatékonysága növeléséért. A digitalizáció kihívásainak való megfelelés, valamint a megújult informatikai környezet alkalmazása folyamatos prioritást jelent, ami a munkavállalók szintjén is alapvető elvárás lesz. Cikkünkért kattintson!

 

Pénzügyi tudatosság: mire figyeljünk a strandon? Üvegbe zárt nyár

 

A családok többsége általában évente egyszer megengedheti magának a hosszabb nyári üdülést, van azonban, akiknek ez sem fér bele a költségvetésébe. Jó alternatíva lehet ilyenkor strandra menni. De mire figyeljünk? Megtudhatja itt!

 

Negyven évvel ezelőtt azt hittük, hogy az élelmiszeripar fejlődése feleslegessé teszi az otthoni befőzést, manapság azonban újra divat. És ennek nem csak a kulináris felfedezések divatja és a nagyi befőttjei finom ízének felidézése az oka, hanem pénzügyeink tudatos alakítása is - erről szól ez az írásunk.

 

 

Közpénzek közérthetően: a pénzügyi tervezés

 

A pénzügyi terv tükörkép a család pénzügyi helyzetéről. Megmutatja, hogy az adott időszakban mennyi bevétele, kiadása lesz, mekkora költséget bír el. Segít, hogy tisztában legyünk a lehetőségeinkkel, átláthatóvá teszi pénzügyi helyzetünket, és megmutatja, mekkora mozgásterünk van egy-egy nagyobb anyagi ráfordítást igénylő beruházás vagy vásárlás esetén. Ide kattintva merüljön el a témában!

 

Közel 40 új cikk az ÁSZ Hírportálján a 26. héten

 

A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 37 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.