Heti hírösszefoglaló: 22. hét

2018-06-02 13:00:00   |   Feltöltötte: Állami Számvevőszék

Hat önkormányzati és egy állami tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzését fejezte be a héten az Állami Számvevőszék. Emellett az ÁSZ elemzés keretében összegezte és értékelte az önkormányzati adósságrendezés tárgyában lefolytatott számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatait. A héten látogatást tett az ÁSZ székházában az Azerbajdzsáni Számvevőszék szakértői delegációja. Az ÁSZ hét új jelentést hozott nyilvánosságra, és a Hírportálon több mint 37 új cikk jelent meg.

Új jelentés: hét ellenőrzést fejezett be az ÁSZ

 

Kedden három újabb önkormányzati gazdasági társaság ellenőrzését fejezte be az Állami Számvevőszék. A Balmazújvárosi Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft., a Tatai Városkapu Közművelődési, Turisztikai, Pályázatkoordináló és Kommunikációs Közhasznú Nonprofit Zrt., valamint az Ócsa Városüzemeltetési Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2013 és 2016 közötti időszakát ellenőrizte az ÁSZ. A témáról itt olvashat bővebben.

 

Szerdán az Állami Számvevőszék befejezte a MECSEKÉRC Környezetvédelmi Zrt. gazdálkodásának 2012 és 2015 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését. Részleteket itt talál.

 

Két művészeti és egy közszolgáltató társaság ellenőrzése

 

Az ÁSZ csütörtökön két művészeti szolgáltató, a MŰVÉSZETEK HÁZA GÖDÖLLŐ Nonprofit Közhasznú Kft., valamint a Kiskunmajsai Kistérségi Közszolgáltató Nonprofit Kft. ellenőrzését hozta nyilvánosságra. Befejezte továbbá a szarvasi Cervinus Teátrum Művészeti Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 2013 és 2016 közötti időszakra kiterjedő értékelését. A részletekről bővebben itt tájékozódhat!

 

Elemzés: eléri-e célját az önkormányzati adósságrendezés?

 

Elemzés keretében összegezte és értékelte az Állami Számvevőszék az önkormányzati adósságrendezésről folytatott számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatait. Az elemzés rámutatott, hogy az adósságrendezési eljárás célkitűzései nem valósultak meg maradéktalanul. Az elemzés következtetéseiről bővebben itt!

 

Nemzetközi hírek: azeri szakértők az ÁSZ székházában

 

Az Állami Számvevőszék május 29-én fogadta az Azerbajdzsáni Számvevőszék szakértői delegációját az ÁSZ székházában, ahol félnapos előadássorozat keretében behatóan megismerhették az ÁSZ költségvetés véleményezésével, a zárszámadás ellenőrzésével összefüggő tevékenységét. Az eszmecseréről bővebben itt olvashat!

 

 

Szeminárium a közbeszerzések ellenőrzésének támogatása érdekében

 

Az Állami Számvevőszék május 31-én és június 1-jén szeminárium keretében vitatta meg az EU Kapcsolattartó Bizottsága által 2010-ben elkészített és a tagszámvevőszékek rendelkezésére bocsátott közbeszerzésre irányuló ellenőrzések támogatására szolgáló útmutatót, illetve annak segédanyagait. A szeminárium elsődleges célja a résztvevők tájékoztatása volt a közbeszerzési ellenőrzésekhez kapcsolódó ellenőrzési segédletekről, továbbá az ellenőrök ösztönzése azok használatára munkájuk során. További részletek itt!

 

Hasznosulás: a számvevői munka iránya és célja; vezetőképzés; konferencia a költségvetési pénzügyi szabályozásról

 

A számvevőszéki munka teljesítménymérésének egyik hangsúlyos eleme a hasznosulás irányainak és céljainak meghatározása és folyamatos értékelése – hangsúlyozta az ÁSZ elnöki értekezletén Horváth Bálint, a kommunikációs és kapcsolattartási osztály vezetője a 2018. első negyedévi hasznosulási elemzés bemutatásakor. A részletekről itt olvashat!

 

Az 5. Vezetőképző Akadémia egy társaságról készült jelentés és jelentéstervezet összehasonlításával folytatódott (részletek itt), továbbá a résztvevők pénzügyi és vagyongazdálkodás témakörben elsajátított tudásukról adtak számot (részletek itt).

 

Az ÁSZ is részt vett a Magyar Államkincstár által első alkalommal megrendezett közpénzügyi konferencián, amely a költségvetési pénzügyi szabályozás témáját járta körbe az EU-n belül a pénzügyi-gazdasági válság utáni időszakra vonatkozóan. A cikket itt éri el!

 

 

Szervezeti hírek: megkezdődött az ÁSZ megrongált épületének helyreállítása

 

Több mint hatmillió forintba kerül az Állami Számvevőszék megrongált székházának helyreállítása. Az ÁSZ által használt műemléki védettség alatt álló épületet január 17-én támadták meg, összefestékezve a teljes homlokzatot. A károk helyreállítása hétfőn kezdődött meg. A helyreállításról további részletek itt.

 

Mindennapi pénzügyeink: Óvakodjunk a "fapados" kölcsönöktől!

 

A hazánkban tapasztalható pozitív makrogazdasági kilátások mellett a családok nagy része továbbra is súlyos adóssággal küzd, amelynek okai között a kulturális eredetű okok is fellelhetőek. Milyen következményei lehetnek egy rossz pénzügyi döntésnek? Ide kattintva megtudhatja!

 

A magyar társadalom mintegy kétharmada nincs anyagilag felkészülve egy váratlan kiadás finanszírozására, illetve erre nagyságrendileg átlagosan 300 ezer forint megtakarításra lenne szüksége a háztartásoknak – derült ki a Policy Agenda kutatásából. További részletek itt!

 

Egy gyorskölcsönnek olyan hátrányai, veszélyei vannak, hogy alaposan meg kell gondolnunk, mielőtt igénybe vesszük. Bővebben itt!

 

Több mint 30 új cikk az ÁSZ hírportálján a 22. héten

 

A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 37 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl most induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Rácz Péter
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály