22 új jelentés novemberben

2017-12-04 11:00:00   |   Feltöltötte: Lengyel Viktor

Az Állami Számvevőszék összesen 22 új jelentést hozott nyilvánosságra novemberben. A hónap folyamán befejeződött 12 állami tulajdonú társaság – köztük a Volánbusz Zrt., a Hungaroring Sport Zrt. és több honvédelmi vállalat – értékelése, és lezárult hat önkormányzati társaság, illetve egy zenekari alapítvány ellenőrzése. Az ÁSZ novemberben hozta nyilvánosságra Somoskőújfalu önkormányzatának adósságrendezési eljárásáról szóló, valamint a veresegyházi önkormányzat belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzéséről szóló jelentéseit, továbbá lezárta Egercsehi utóellenőrzését.

Tizenkét állami társaság ellenőrzése fejeződött be


Az Állami Számvevőszék november folyamán lezárta összesen 12 állami tulajdonú társaság ellenőrzését. A hónap elején a Volánbusz Közlekedési Zrt., majd az ÉKKO Építőipari, Közszolgáltató, Kereskedő és Oktató Kft., illetve a HSSC Szolgáltató Központ Kft. értékelése zárult le, melyekről itt és itt olvashat bővebben. Az ÁSZ november közepén hozta nyilvánosságra a Hungaroring Sport Zrt. és az ÓNTE Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzéséről szóló jelentéseit, melyekről itt és itt tájékozódhat. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. értékelésének megállapításairól ide kattintva tudhat meg többet. November 23-án fejeződött be az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a Grand Tokaj Zrt. vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének ellenőrzése, melyről itt olvashat bővebben. A hónap végén hozta nyilvánosságra az ÁSZ két honvédelmi társaság, a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. és a Honvédelmi Minisztérium ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt., illetve a MACIVA Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. jelentéseit; előbbiekről ide, míg utóbbiról ide kattintva talál részletes cikket.

 

Tizenkét állami társaság ellenőrzése fejeződött be

 

Folytatódott az önkormányzati társaságok ellenőrzése


Az ÁSZ novemberben is folytatta az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok értékelését. A pilisi Gerje-Forrás Természetvédelmi, Környezetvédő Nonprofit Kft., a sülysápi Tápiómenti Városüzemeltető és Szolgáltató Kft. és a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. ellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzatok tulajdonosi joggyakorlása nem volt szabályszerű, és egyik ellenőrzött társaság vagyongazdálkodása sem felelt meg az előírásoknak. A részletekről itt tájékozódhat.

 

Folytatódott az önkormányzati társaságok ellenőrzése


Szintén a hónap folyamán zárult le a budapesti Fáber Tervező, Fővállalkozó és Ingatlanforgalmazó Kft. és a szegedi székhelyű Csongrád Megyei Településtisztasági Nonprofit Kft. gazdálkodásának 2012 és 2015 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése. Mindkét társaság vagyongazdálkodása szabályszerű volt, azonban a Fáber Kft. a közzétételi, a Csongrád Megyei Településtisztasági Nonprofit Kft. a beszámolási és közzétételi kötelezettségeinek sem tett eleget. Az ellenőrzésekről itt tájékozódat.

 

Zenekarok az ÁSZ fókuszában

 

Befejeződött az önkormányzati tulajdonú Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány értékelése. A Budafoki Dohnányi Zenekar ellenőrzése kapcsán az ÁSZ feltárta: a zenekar fizetőképessége az ellenőrzött időszak alatt stabil volt, azonban vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, a vagyon nyilvántartásával, valamint a beszámolókkal kapcsolatos hiányosságok miatt. A társaság a közbeszerzési törvényt többször megsértette, és a közérdekű adatok tekintetében az átláthatóság sem volt biztosított. A megállapításokról ide kattintva olvashat bővebben. A Budapesti Fesztiválzenekar kialakította gazdálkodásának szervezeti kereteit, ám gazdálkodása nem volt szabályszerű. Részleteket itt talál.

 

Zenekarok az ÁSZ fókuszában

 

Önkormányzatokat érintő ellenőrzések zárultak le

 

Az ÁSZ november 8-án hozta nyilvánosságra Somoskőújfalu Község Önkormányzata adósságrendezési eljárásáról szóló jelentését. A Számvevőszék megállapította, hogy az eljárás végrehajtása során a szabálytalan feladatellátás veszélyeztette az adósságrendezés céljainak elérését. Az ellenőrzés megállapítását itt éri el.

 

 

Önkormányzatokat érintő ellenőrzések zárultak le


Szintén befejeződött Veresegyház Város Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzése, melynek során az ÁSZ megállapította, hogy a kontrolltevékenység kereteinek kialakítása és a kontrollok működtetése nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, így nem volt biztosított a közpénzek szabályos, átlátható felhasználása, a vagyonnal való felelős gazdálkodás. A jelentésről szóló cikket itt találja.


Lezárult Egercsehi Községi Önkormányzat utóellenőrzése is, amely a korábbi ellenőrzés javaslatainak hasznosítására készített intézkedési terv végrehajtását értékelte. Az utóellenőrzés megállapította, hogy az önkormányzat az intézkedési tervben meghatározott feladatok jelentős részét nem hajtotta végre. A fennálló hiányosságok miatt a belső kontrollrendszer gazdaságos, eredményes és hatékony működtetése nem valósult meg. Az utóellenőrzésről itt olvashat bővebben.

 

Lengyel Viktor

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály