Zöld út az állami beruházásokról szóló törvénynek

2018-12-04 09:55   |   Feltöltötte: Horváth Bálint

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága támogatta az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvényjavaslatot. Az új törvény parlamenti vitájában Domokos László is felszólalt. Az ÁSZ elnöke rávilágított: az Országgyűlés előtt lévő - az elmúlt évek számvevőszéki ellenőrzési és elemzési tapasztalatait is hasznosító - új törvénnyel olyan szabályozás jöhet létre, amely minden állami beruházás előkészítése és lebonyolítása elé magas szakmai és átláthatósági követelményeket állít.

Az Állami Számvevőszék számos alkalommal végezte nagyberuházások ellenőrzését. Ezen tapasztalatok alapján Domokos László, az ÁSZ elnöke már 2017 májusában – a 2018-as költségvetésről szóló parlamenti vitában felhívta a figyelmet a jelentős állami beruházások előkészítésének hiányosságaira, és felvetette az állami projektmenedzsment korszerűsítésének szükségességét.

 

Az elmúlt években az ÁSZ feltérképezte az állami beruházások lebonyolításának legjobb nemzetközi gyakorlatait.


Az ÁSZ ellenőrzési és elemzési tapasztalatait is hasznosítva készült el az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvényjavaslat, amelynek 2018. november 15-i parlamenti vitájában az ÁSZ elnöke is felszólalt. Domokos László felidézte: az elmúlt években az ÁSZ feltérképezte az állami beruházások lebonyolításának legjobb nemzetközi gyakorlatait. Ezen tapasztalatok alapján a nagyberuházások eredményes megvalósítása olyan szabályozást igényel, amely az előkészítéstől a hasznosulásig átfogja a beruházási folyamatot, és szigorú átláthatósági és elszámoltathatósági követelményeket támaszt a beruházás megvalósítójával szemben.

 

Jelentősen javulhat az állami beruházások előkészítése és megvalósítása az erről szóló törvény elfogadásával – hangsúlyozta Domokos László az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában.


Az ÁSZ elnöke a november 15-i parlamenti felszólalásában rámutatott: az új törvénnyel létrejön a 100%-os állami tulajdonban lévő, közfeladatokat ellátó Beruházási Ügynökség, amelynek átlátható, elszámoltatható, az integritási követelményeknek megfelelő működését a törvényjavaslat biztosítja. Domokos László hangsúlyozta: az új törvénnyel olyan szabályozás jön létre, amely minden állami beruházás előkészítése és lebonyolítása elé magas szakmai és átláthatósági követelményeket állít.


Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály