Zajlik az egyéni jelöltek kampányköltésének ellenőrzése

2018-10-10 13:17:00   |   Feltöltötte: Hofmeister László

A kijelölt számvevők összeállították a számvevői munkaanyagukat az április 8-i országgyűlési választáson mandátumot szerzett egyéni jelöltek kampányköltése szabályszerűségének ellenőrzéséről. Az ÁSZ törvényi előírás alapján a választást követő egy éven belül végzi el a kampánypénzek ellenőrzését.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a választást követő egy éven belül hivatalból ellenőrzi a választásra fordított állami támogatások felhasználását az országgyűlési képviselethez jutott jelöltek vonatkozásában. Az országgyűlési választás ellenőrzését indokolja továbbá az egyéni jelöltek kampányfinanszírozása törvényességi ellenőrzésének biztosítása.

 

Az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy az országgyűlési választáson képviselethez jutott egyéni jelöltek a nekik járó egymillió forint összegű központi költségvetésből juttatott támogatást a választási időszakban, a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadások finanszírozására fordították-e.

 

 

Az ellenőrzést végző számvevők az ÁSZ rendelkezésére bocsátott dokumentumokat feldolgozták, és az ellenőrzési programban foglalt szempontok szerint értékelték azokat, a következtetéseket is levonva, mindezt dokumentumokkal, jogszabályokkal alátámasztottan.

 

Az ÁSZ stratégiájában foglalt célkitűzése, hogy tovább erősíti a munkájával szembeni bizalmat a magas szintű ellenőrzési bizonyosság biztosításával, az ellenőrzési megállapítások, következtetések magas szakmai minőségével. Ezzel összhangban a számvevői munkaanyagok alapos minőségbiztosításon mennek keresztül, mielőtt az ellenőrzésvezető felhasználja azokat.

 

A számvevői munkaanyagok átvételét követően az ellenőrzésvezető megkezdi a jelentéstervezet összeállítását az egyes munkaanyagok szintetizálása és tömörítése révén a közérthetőség szem előtt tartásával.

 

Hofmeister László
ellenőrzésvezető