Warvasovszky Tihamér: az önkormányzatok helyzete stabil

2018-07-05 14:32:00   |   Feltöltötte: Dr. Gulyás Kata

Az önkormányzati alrendszer ellenőrzési tapasztalatairól készített nagyinterjút Warvasovszky Tihamérral, az Állami Számvevőszék alelnökével a Diplomata Magazin. Az alelnök beszélt az ÁSZ tanácsadó szerepe keretében kifejtett tevékenységéről és módszertani kérdésekről is, illetve összegezte az önkormányzatok és gazdasági társaságaik ellenőrzési tapasztalatait.

2010-re az önkormányzati alrendszerben tetemes adósságállomány halmozódott fel, ezért az ÁSZ 2011-től átfogó ellenőrzéseket indított az önkormányzatok működésével és gazdálkodásával kapcsolatban jelentkező kockázatok beazonosítása és kezelésének előmozdítása érdekében – mondta el a Diplomata Magazinban megjelent interjújában Warvasovszky Tihamér. Jelentéseink egyértelműen megmutatták, hogy az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzete 2007 és 2010 között romlott, a pénzügyi kockázatok pedig jelentősen fokozódtak. Az önkormányzati alrendszer 2010 végén fennálló 1247 milliárd forintos adósságállományának mintegy 85 százaléka az ÁSZ által ellenőrzött önkormányzati körhöz kapcsolódott, vagyis egyedülálló rálátásunk nyílt a problémára – tette hozzá.

 

Warvasovszky Tihamér: az önkormányzatok helyzete stabil


Meggyőződésem, hogy az önkormányzati eladósodottság súlyos problémáinak a számvevőszék általi tényszerű feltárása is hozzájárult ahhoz, hogy sor került az önkormányzati adósságok rendezésére és sikerült talpra állítani a fenntarthatatlanság szélére sodródott önkormányzati alrendszert – hívta fel a figyelmet az alelnök.


Warvasovszky Tihamér beszélt az önkormányzatok kockázati megfigyelő rendszere kialakításáról és a gyakorlati alkalmazás első tapasztalatairól is. Ehhez kapcsolódva leszögezte: az új módszertannal elvégzett ellenőrzés arra a fő megállapításra jutott, hogy az ellenőrzésbe bevont 132 nagyközség finanszírozási struktúrája fenntartható volt, pénzügyi és vagyongazdálkodásuk biztosította a törvényben meghatározott feladataik ellátását. Ez azt mutatja, hogy nagymértékben hasznosult az elmúlt évek számvevőszéki munkája.

 

Warvasovszky Tihamér: az önkormányzatok helyzete stabil


Az ÁSZ alelnöke az interjúban emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatok ellenőrzése mellett 2011 és 2017 között közel 200 többségi önkormányzati tulajdonú vállalatnál végezett ellenőrzést a Számvevőszék, és ezeket az ellenőrzéseket a jövőben is folytatni fogja. Az önkormányzati gazdasági társaságok ellenőrzéséhez kapcsolódóan kitért az ÁSZ témában rendezett „Jó gyakorlatok” konferenciájára, az ehhez kapcsolódó közpénzügyi vezetőképzésre és a néhány évvel ezelőtt bevezetett önteszt rendszerre is. Mint mondta: ellenőrzéseink mellett nagy figyelmet fordítunk arra is, hogy tapasztalataink a gyakorlatban hasznosuljanak.


A teljes interjú a Diplomata Magazin legfrissebb számában, illetve ide kattintva érhető el.


Gulyás Kata
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály