Warvasovszky Tihamér: A törvények betartása alapkövetelmény

2018-11-22 10:49   |   Feltöltötte: Hochbaum Dániel

„Ahogy a gyógyításban, úgy a gazdálkodásban is vannak protokollok – jogszabályok – amelyek biztosítják a szabályos működést és gazdálkodást” – hangsúlyozta Warvasovszky Tihamér alelnök az Állami Számvevőszék legújabb közpénzügyi vezetőképző szemináriumának nyitóelőadásában. Az elmúlt években ellenőrzött egészségügyi szakrendelők vezetőinek szervezett tudásmegosztó programon az ÁSZ alelnöke hangsúlyozta: „a törvények és gazdálkodási szabályok betartása elengedhetetlen feltétele az eredményes vezetői munkának”.

Az Állami Számvevőszék az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított mind a kórházak, mint központi költségvetési szervek, mind az egészségügyi szolgáltatást nyújtó önkormányzati gazdasági társaságok, szakrendelők ellenőrzésére – nyitotta előadását az ÁSZ alelnöke. Warvasovszky Tihamér rámutatott: az ellenőrzések indokoltságát erősítette, hogy az egészségügyi gazdálkodó szervezetek tevékenysége a társadalom széles rétegét érinti, hiszen évente több millió ember veszi igénybe a kórházak és járóbeteg-szakellátók szolgáltatásait.

 

Warvasovszky Tihamér: a törvények betartása alapkövetelmény

A képre kattintva galéria nyílik!


Az alelnök felidézte: az Állami Számvevőszék 2016 és 2018 között összesen 31 járóbeteg-szakellátást is végző egészségügyi szolgáltató ellenőrzését végezte el. Warvasovszky Tihamér rámutatott: az ÁSZ ellenőrzései a szakmai feladatellátásra nem terjedtek ki. Ugyanakkor a közpénzekkel és közvagyonnal való szabályszerű gazdálkodás az egészségügyi feladatellátásra is hatással van, mivel a gazdálkodási szabálytalanságok a szakmai feladatellátás biztonságát is veszélyeztetik – világított rá az alelnök.


Sorozatos szabálytalanságok voltak az ellenőrzött egészségügyi szakrendelők gazdálkodásában


A 31 egészségügyi gazdálkodó szervezet ellenőrzéséről szólva az előadó elmondta: az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás, valamint a vagyonnal való felelős gazdálkodás az ellenőrzött társaságok többségénél nem érvényesült. Kifejtette: az ellenőrzött szakrendelők döntő többségében szabálytalan volt a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító belső kontrollrendszer, alapvető szabálytalanságok voltak a pénzügyi és vagyongazdálkodásban, valamint a közérdekű adatokat sem tették közzé.

 


Warvasovszky Tihamér szólt arról is, hogy az egészségügyi járóbeteg-szakellátó gazdálkodó szervezetek ellenőrzése során az ÁSZ –igaz csak néhány esetben, de – találkozott jó gyakorlatokkal is. Voltak, illetve minden bizonnyal ma is vannak olyan szervezetek, szakrendelők ahol rendezettek a pénzügyi-gazdálkodási folyamatok, a mindennapi működés során betartják a törvényi előírásokat és gazdálkodási szabályokat. Mindez számunkra azt bizonyítja, hogy lehet jól csinálni, vannak előremutató vezetői gyakorlatok az ágazatban – emelte ki az ÁSZ alelnöke.


Összegezve rámutatott: mindenekelőtt szabályosan és átláthatóan gazdálkodó egészségügyi gazdálkodó szervezetekre van szükség Magyarországon. A jogszabályi előírások betartása, a szabályos működés biztosítása és fenntartása alapvetően nem pénzkérdés, a szabálytalan működési és gazdálkodási gyakorlat mellett a finanszírozást ugyanis nem lehet objektíven értékelni. Az alelnök felhívta a figyelmet: a törvényi előírások betartása és betartatása az egyes egészségügyi gazdálkodó szervezetek vezetőinek a feladata és felelőssége. A szabálytalan működés és gazdálkodás, a törvényi előírások be nem tartása pedig anarchiához és káoszhoz vezet – szögezte le Warvasovszky Tihamér.


Az ÁSZ etikus vezetőképző programja hozzájárul a szabálytalanságok kijavításához és megelőzéséhez


Az ÁSZ etikus vezetőképző programjáról szólva az alelnök felidézte: a Számvevőszék tanácsadó tevékenységének egyik célja a tudásmegosztás, a „jó gyakorlatok” terjesztése, valamint a közpénzügyi-, és vezetői ismeretek fejlesztése. E célt erősítette meg 2015-ben az Országgyűlés, amikor határozatában bízta meg a Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést a közpénzekkel és közvagyonnal való gazdálkodásban érintett szervezetek tekintetében – ismertette Warvasovszky Tihamér.

 

Warvasovszky Tihamér: a törvények betartása alapkövetelmény


Az országgyűlési határozat megvalósításaként az ÁSZ a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karával együttműködve 2017-től indította el – kifejezetten a már ellenőrzött költségvetési intézmények, illetve köztulajdonban lévő gazdasági társaságok első számú vezetőinek – ingyenes, 50 órás közpénzügyi vezetőképzését. A tematika középpontjában az etikus közpénzügyi gazdálkodás áll – hangsúlyozta az alelnök. Az elmúlt egy esztendőben múzeumok, szociális és gyermekvédelmi intézmények, valamint állami és önkormányzati cégek vezetői végezték el az ÁSZ közpénzügyi képzését. A most induló képzésbe pedig 25 egészségügyi járóbeteg-szakellátó gazdálkodó szervezet elsőszámú vezetője kapcsolódhat be.


A jól irányított államhoz integritásközpontú, etikus közpénzügyi vezetők kellenek


Előadásában Warvasovszky Tihamér hangsúlyozta: meggyőződésem, hogy a jól irányított államhoz mindenekelőtt felkészült, és az integritásközpontú működésre törekvő, etikus vezetőkre van szükség a közpénzekből működő szervezeteknél. Végezetül hozzátette: az Állami Számvevőszék a köztulajdonban működő egészségügyi gazdálkodó társaságok ellenőrzésével, a tapasztalataink összegzésével hozzájárul a közpénzek szabályos felhasználásához, a kontrollok erősítéséhez és a gazdálkodási gyakorlat javításához.

Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály