Vizsgával és díjátadóval zárult az V. integritás szeminárium

2018-03-09 12:00:00   |   Feltöltötte: Kormány Gergely Zsolt

Az integritás szeminárium sikerességét a számvevőszék a résztvevők tudásának gyarapodásával mérte le. Ebből a célból tettek vizsgát a résztvevők a konferencia nyitó, és zárónapján is az integritással kapcsolatos szakmai ismereteikről. Az ötnapos rendezvény zárónapján az átláthatóság és a kommunikáció került a figyelem középpontjába, majd a vizsgákon elért eredményeket és sikereket ünnepelhették a négy kontinensről érkezett számvevőszéki kollégák. A szeminárium minden résztvevője sikeresen teljesítette követelményeket ahhoz, hogy az integritás szakértőjévé válhasson. A záró ünnepség során a résztvevők névre szóló, a szeminárium elvégzését igazoló oklevelet kaptak.

Eredményhirdetés és díjátadás

 

2018. március 5-9. között az Állami Számvevőszék immár ötödik alkalommal rendezte meg nemzetközi integritás szemináriumát. Az ötnapos nemzetközi tudásmegosztó programon 24 ország több, mint 35 delegáltja vett részt és szerzett elméleti és gyakorlati ismereteket a témában. A megszerzett tudásról a résztvevők több oldalas teszt kitöltésével számot is adtak a zárónapon. A zárónapon nem csupán a megszerzett tudás, hanem a nyitóalkalom során felmért már meglévő ismeretek is elismerésre kerültek. A nyitó teszt eredményei alapján Szudán, Macedónia és Brazília képviselői bizonyultak a legtájékozottabbnak az integritással kapcsolatban. A szeminárium végére, a záró tesztben feltett kérdésekre adott helyes válaszok alapján, Macedónia és Brazília mellett Namíbia érte el a legtöbb pontszámot.

 

A záró teszt eredményei igazolták, hogy a résztvevő szakemberek megszerezték a kellő tudást, hogy hazájukban is elterjesszék az integritáskultúra alapjait a magyar módszertan alapján a korrupciós kockázatok csökkentése, és a korrupció megelőzése érdekében.

 

 


Átláthatóság és integritás

 

Záró előadásként Horváth Bálint, a Kommunikáció és Kapcsolattartási osztály vezetője és Gergely Szabolcs számvevő bemutatták a jó kormányzás egyik alapját jelentő témát „Átláthatóság és integritás” címmel. Az Állami számvevőszék működésében a transzparencia két szinten jelenik meg: szabályozási és szervezeti szinten. A számvevőszék jelentései nyilvánosak és bárki számára letölthetőek, kereshetőek a számvevőszék oldalán. Ellenőrzési tervek és a módszertan is elérhető a nyilvánosság számára. Ezen felül az Állami Számvevőszék stratégiai szintre emelte a számvevőszéki munka hasznosulását, átláthatóvá és követhetővé tette az ellenőrzési folyamatot a hírportál üzemeltetése által, ahol napi szinten nyomon követhetőek a számvevőszéki ellenőrzések, intézkedési tervek és projektek.


A transzparencia megvalósíthatatlan anélkül, hogy ne kerülne figyelembevételre az egyes célcsoportok információigénye tartalom és érthetőség tekintetében. Ennek figyelembevételével kerülnek kialakításra a Számvevőszék kommunikációs anyagai, infógrafikák és más innovatív vizualizációs technikák. Az átláthatóság nélkülözhetetlen szerepet tölt be az intézmény iránti hitelesség és bizalom kiépítésében, ennek megfelelően az ÁSZ nagy hangsúlyt fektet a tényszerű kommunikációra.

 

A szeminárium zárásaként Vargha Bálint, integritás szakértő összefoglalta a szeminárium főbb tapasztalatait és tanulságait, majd megköszönte a résztvevők aktív közreműködését, folyamatos figyelmét és munkáját. Kifejezte jókívánságait, és sok sikert kívánt a résztvevőknek ahhoz, hogy a szemináriumon elhangzottakat a gyakorlatban sikeresen tudják implementálni.

 

Kormány Gergely
Számvevő

 

Martus Bettina
Integritás projektmenedzser