Véget ért az Országgyűlés 2018. tavaszi ülésszaka

2018-07-30 09:00   |   Feltöltötte: Dr. Pálmai Gergely
Utoljára frissítve: 2018-07-30 08:43

Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés július 20-án lezárult 2018. tavaszi ülésszakán is figyelemmel kísérte a Parlament munkáját és eleget tett törvényi kötelezettségeinek. Benyújtásra került az ÁSZ 2017. évi szakmai tevékenységéről és működéséről szóló beszámoló, valamint a 2019. évi központi költségvetési törvényjavaslatról az ÁSZ véleménye. Még a tavaszi ülésszakban az Állami Számvevőszék átadta a 2018. évi második féléves ellenőrzési tervét az Országgyűlésnek.

Az Állami Számvevőszéknek törvényben foglalt feladata, hogy az ellenőrzési tapasztalatain alapuló megállapításaival, javaslataival, tanácsaival járuljon hozzá a jól irányított állam működéséhez. Ennek lényeges területe az Országgyűlés munkájának folyamatos figyelemmel kísérése, a plenáris és a bizottsági üléseken való részvétel, az ellenőrzések által feltárt, gyakorlati tapasztalatok átadása, hasznosulása.


Az ÁSZ alkotmányos feladatának legmagasabb szintű hasznosulása a törvényalkotási munka támogatása


Az Állami Számvevőszék különösen fontosnak tartja, hogy a jogalkotók megfelelő időben, már a törvényalkotási munka kezdeti szakaszában megismerhessék az ellenőrzések tapasztalatait és következtetéseit. A 2018. tavaszi ülésszak során folyamatosan figyelemmel kísértük az Országgyűlés munkáját mind a plenáris üléseken, mind pedig a bizottságok ülésein.


Az új Országgyűlés május 8-i alakuló ülésén megválasztott tisztségviselőknek küldött elnöki levelekben felhívtuk a figyelmet az Állami Számvevőszék értékteremtő ellenőrzéseire, a törvényalkotó munkát is támogató tevékenységére, majd pedig az új parlamenti ciklus elindulása alkalmával sor került az ismételten megválasztott Házelnök és az ÁSZ elnöke közötti személyes konzultációra is.

 

A 2017. évi ÁSZ Beszámoló átadása az Országgyűlés elnökének


Az új kormány felállását követően elnöki levelekben tájékoztattuk az adott tárcát érintő folyamatba lévő ellenőrzéseinkről és az ellenőrzési tapasztalatainkon alapuló, a jogalkotást is támogató (az ÁSZ 2017. évi beszámolójában is szereplő) felvetéseinkről, javaslatainkról a kormány tagjait.


Az ÁSZ tevékenységét érintő törvényjavaslatokat benyújtásuktól elfogadásukig folyamatosan figyelemmel kísértük, egyes törvényjavaslatokkal kapcsolatban (pl. Info tv., választási eljárási törvény módosítása) a számvevőszéki álláspontról levélben tájékoztattuk az előterjesztőket.


Az tavaszi ülésszakban 14, az Országgyűlés és bizottságainak napirendjére kerülő tárgyalási anyagok témájának megfelelő, a számvevőszéki tapasztalatokat összefoglaló, rövid tájékoztató anyagot küldtünk. Tájékoztatót küldtünk az illetékes bizottság részére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Magyar Tudományos Akadémia 2016. évi zárszámadás keretében történt ellenőrzésének tapasztalatairól és 12 parlamenti bizottság részére küldtünk az adott bizottság szerinti összefoglalót tartalmazó tájékoztatót a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról készült ÁSZ véleményről. A tájékoztatók ide kattintva érhteők el.


A tavaszi ülésszak alatt 3 plenáris ülésen - költségvetési törvényjavaslat általános vitáján, zárószavazásán és azonnali kérdés elhangzása során - és 6 bizottsági ülésen vettek részt az ÁSZ munkatársai az ÁSZ feladatellátásához kapcsolódó napirendi pontok tárgyalásakor, melyek során naprakész információkat szerezhettek az ÁSZ tevékenységét érintő törvényalkotási munkáról.


Az ÁSZ törvényi kötelezettségeit is teljesítette az Országgyűlés 2018. tavaszi ülésszakán


Az Állami Számvevőszék elnöke még 2018. június 14-én adta át az ÁSZ 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolót az Országgyűlés elnökének, amely szerint 2017-ben az ÁSZ 251 jelentést hozott nyilvánosságra, amelyek 874 ellenőrzött szervezett érintettek. Az ÁSZ több mint másfél ezer javaslatot tett a közpénzügyek javítása érdekében. Ellenőrzési tapasztalatai alapján az ÁSZ – az előző évhez hasonlóan – a 2017. évi Beszámolójában is fogalmazott meg a jogalkotást is támogató felvetéseket az Országgyűlés számára egyes közpénzügyi területek további fejlesztése, kockázatai csökkentése érdekében.


Az ÁSZ 2018. június 26-án hozta nyilvánosságra véleményét a jövő évi büdzsé tervezetéről. Az Országgyűlésnek átadott véleményében az ÁSZ megállapította, hogy a 2019. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat elkészítése során a tervezést végző szervezetek a jogszabályi és egyéb belső előírások szerint jártak el. A költségvetési törvényjavaslat szerkezete és tartalma összhangban van a jogszabályi előírásokkal, ezáltal teljesül a felelős költségvetési gazdálkodás követelménye. A feltárt kockázatok megfelelő költségvetési intézkedésekkel kezelhetőek, továbbá az Országvédelmi Alapban rendelkezésre álló forrás elegendő biztonsági tartalékot jelent a fennmaradó költségvetési kockázatok kivédésére.

 

Elnöki expozé a 2019. évi költségvetési törvényjavaslat vitájában


A törvényjavaslat július 27-ei általános vitájában Domokos László ÁSZ elnöki expozéjában leszögezte: a 2019-es központi költségvetésről szóló törvényjavaslat megalapozott, kialakítása támogatja a költségvetés rövid és középtávú stabilitását, emellett hozzájárul a fenntartható gazdasági növekedés megvalósításához. A törvényjavaslat megfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint – egy előírás kivételével – a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

 

Még a tavaszi rendkívüli időszakban az ÁSZ benyújtotta az Országgyűlésnek a 2018. második félévi ellenőrzési tervét. Az ellenőrzési tervben foglaltak szerint az ÁSZ ellenőrzést végez a Magyar Államkincstárnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, a Magyar Nemzeti Banknál és megkezdi a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság működésének és gazdálkodásának értékelését. Indul a „vészhelyzeti” betegellátás rendszerének, valamint a szegénységi küszöb alatt élők felmérésére tett intézkedések ellenőrzése, továbbá az ÁSZ megkezdi az április 8-i országgyűlési választások kampánypénzeinek ellenőrzését is. Az ÁSZ 2018. második félévi ellenőrzési tervét Domokos László elnök Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének adta át.

 

A tavaszi ülésszak végén az ÁSZ elnökének címzett azonnali kérdés feltevésére is sor kerölt, melyről bővebben ide kattintva olvashat.

 

 

dr. Posta Gabriella
dr. Pálmai Gergely
Elnöki titkárság és igazgatási osztály