Véget ért az ÁSZ negyedik közpénzügyi vezetőképző programja

2018-11-08 11:36:00   |   Feltöltötte: Állami Számvevőszék

Lezárult az Állami Számvevőszék közpénzügyi vezetőképzésének negyedik programja is, melyben 21 állami tulajdonú gazdasági társaság első számú vezetője vett részt. A szeptember végén indult képzés négy témakörben előadással, majd interaktív elemeket is tartalmazó modulokkal folytatódott. A résztvevők ezután öt héten keresztül távoktatás keretében mélyíthették el szakmai és vezetői ismereteiket, hogy aztán a megszerzett tudásról értékelő, záró konzultáció keretében számoljanak be. A képzési sorozat november végétől folytatódik majd, egészségügyi szakrendelők vezetői számára.

Az Állami Számvevőszék a 2017 decemberében zárult, múzeumigazgatóknak szóló szemináriumát követően, 2018 márciusában a gyermekvédelmi és szociális intézmények vezetőit szólította meg. A második képzési program zárását követően, május végétől újabb ellenőrzötti kör, az önkormányzati gazdasági társaságok vezetői kaptak lehetőséget a programon történő részvételre. Ezt követte a most lezárult, negyedik képzési program, ezúttal állami vállalatok vezetői számára.

 

Véget ért az ÁSZ negyedik közpénzügyi vezetőképző programja

 

Az ÁSZ szeptember 27-én rendezte meg „Fókuszban az állami vállalatok – konferencia és közpénzügyi vezetőképzés” című programját, mely közvetlenül egy másfél napos képzési modullal, majd a korábbiakhoz hasonlóan öt hetes, 30 órás távoktatással folytatódott. A képzési program szeptember 27-i nyitókonferenciáján előadást tartott Domokos László, az ÁSZ elnöke, Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója, valamint az ÁSZ két felügyeleti vezetője.

 

A nyitókonferencián Domokos László, az ÁSZ elnöke elmondta: a közszférában a veszteségesség elkerülése alapkövetelmény, de a jövedelmezőség nem pontos mércéje az eredményességnek, így azt csak a kitűzött célok elérésének függvényében lehet értékelni. Ha azonban nincsenek számszerűen meghatározott célok, akkor nem mérhető sem az eredményesség, sem a hatékonyság – hívta fel a figyelmet az ÁSZ elnöke. Kiemelte: a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karával együttműködve az ÁSZ olyan, a szervezetek versenyképességén alapuló modell, illetve mérési rendszer kialakításán dolgozik, amelynek révén a teljesítményt jól kifejező mutatók határozhatók meg.

 

Véget ért az ÁSZ negyedik közpénzügyi vezetőképző programja

 

Az ÁSZ tanácsadó tevékenységének célja a tudásmegosztás, a „jó gyakorlatok” terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében. E célt erősítette meg, hogy 2015-ben az Országgyűlés határozatában bízta meg a Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést. Ennek érdekében az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel 2016. február 1-jével létrehozta a Közszolgáltatási menedzsment intézeti tanszéket. A 2016 szeptemberében indult képzési program célkitűzése az etikus közpénzügyi vezetőképzés tudományos megalapozása, és kifejezetten a költségvetési intézmények első számú vezetői számára készült, az ő munkájukat kívánja segíteni.

 

A közpénzügyi vezetőképző program november végétől újabb ellenőrzötti kör, az egészségügyi szakrendelők első számú vezetői számára válik majd elérhetővé.

 

Állami Számvevőszék