Véget ért a minőségbiztosításról szóló nemzetközi műhelymunka

2017-11-13 15:27:00   |   Feltöltötte: Takaró Rita

Az ÁSZ munkatársai nemzetközi műhelymunkán vettek részt a minőségbiztosítás témakörében az INTOSAI fejlesztési szervezete, az IDI irányításával. A rendezvény során a résztvevők elmélyítették tudásukat, kicserélték tapasztalataikat a számvevőszékeknél alkalmazott sztenderdek és gyakorlatok vonatkozásában a minőségirányítás, azon belül kiemelten a minőségbiztosítás területén.

Az IDI - a legfőbb ellenőrző intézmények nemzetközi szervezetének (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezése - egy hetes műhelymunkát szervezett a minőségbiztosítás témakörében a minőségirányításban szilárd alapokon álló számvevőszékek munkatársai számára, amelyen 22 számvevőszék több mint 50 képviselője – köztük az ÁSZ munkatársai - vettek részt.


A minőségirányítási folyamat, ezen belül kiemelten a minőségbiztosítás szerepének, működésének tanulmányozását követően a résztvevők gyakorlatban is bizonyíthatták a megszerzett tudásuk alkalmazását. A műhelymunka második részében a résztvevők ellenőrzési típusonként külön szekciókban, esettanulmányok és konkrét ellenőrzési dokumentumok megvizsgálása során mélyítették el ismereteiket a minőségbiztosítás gyakorlati alkalmazásában. Az egyéni feladatmegoldások, értékelések eredményének prezentálása során szintén fontos szerepet kapott a számvevőszékek közötti kölcsönös tudásmegosztás és együttműködés.

 


A rendezvény jó lehetőséget nyújtott a számvevőszékek által a minőségbiztosításban alkalmazott módszerek, tapasztalatok megosztására, a felmerülő kérdések tisztázására. Látható volt, hogy a számvevőszékek különböző szinten vannak a minőségbiztosítás mélységét és kiterjedtségét illetően. Kiderült, hogy a minőségbiztosítás sok helyen egy fejlesztendő terület, amelyben, a nemzetközi sztenderdek teljes körű alkalmazásával párhuzamosan sokat lehet még tenni az ellenőrzési folyamat minőségének biztosításában. E téren a jó gyakorlatokat alkalmazó, sok tapasztalatot felhalmozó számvevőszékek tudásukkal segíthetik a többi számvevőszéket minőségirányítási, minőségbiztosítási folyamataik kialakításában, fejlesztésében.

 

 

Fejszák Tamás számvevő főtanácsos
Takaró Rita számvevő gyakornok