Véget ért a Brexit konferencia

2018-11-08 08:00:00   |   Feltöltötte: Dr. Simon József

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépésének hatásairól, kockázatairól, valamint ennek számvevőszéki aspektusairól rendezett konferenciát a holland számvevőszék. A konferencia keretében a résztvevő számvevőszékek megosztották egymással a Brexit folyamatával kapcsolatos aktuális információkat és bemutatásra kerültek az uniós tagországok számvevőszékeinek a témával kapcsolatos ellenőrzési és elemzési tevékenysége.

2019. március 29-től kezdődően az Egyesült Királyság nem lesz többé az Európai Unió tagja. A Brexit gazdasági, pénzügyi és társadalmi hatásai több területen is érintik a számvevőszékek feladatait. E témák megvitatása érdekében került sor a holland számvevőszék koordinálásában a Brexit hatásairól szóló konferenciára. Az egynapos konferencia középpontjában az Egyesült Királyság Európai Unióból való kiválása, az un. Brexit és annak következményeire való felkészülés, a hatások elemzése és számvevőszéki feladatellátásra gyakorolt hatások megtárgyalása volt.


A rendezvény keretében elsőként a holland külügyminisztérium Brexit projektjének vezetője tartott előadást. Előadásában kiemelte, hogy Hollandia már a Brexit szavazás eredményének kihirdetését követően megkezdte a Brexit hatásaira való felkészülést. Az előadók mindegyik egyetértett abban, hogy tudatosan szükséges a Brexit által kiváltott hatások kezelése, amelyet meg kell, hogy előzzön a kockázatok feltárása.

 

 

A Brugge-i Európa Intézet kutató professzora Jacques Parkman előadásában a Brexit gazdasági hatásait mutatta be. Rámutatott, hogy a Brexit nem zárul le várhatóan 2019. márciusában. Ezen időpont egy további hosszú tárgyalási folyamat kezdete. Ennek oka, hogy a kiválást követően szükséges lesz valamennyi uniós szintű megállapodás, egyezmény további alkalmazásának lehetséges feltételeit kialakítani. Továbbá azt is bemutatta, hogy a Brexit eredményeként Anglia és az Európai Unió is vesztes-vesztes pozícióba kerül – mindkét gazdaság összességében negatív hatásokat fog elszenvedni.

 

A konferencia délutáni programja keretében panelbeszélgetésre, illetve kérdés-válasz szekcióra került sor. A konferencián az uniós tagországok számvevőszékeinek többsége képviseltette magát. A résztvevők elsőként bemutatták a Brexittel kapcsolatos kormányzati tevékenységeket a felkészülés érdekében, valamint ez alapján megvitatták a közös és az eltérő jellemzőket a Brexit által kiváltott hatások tekintetében. Emellett értékelték a közös ellenőrzési módszerek feltárásának lehetőségét a Brexit révén felmerülő kockázatok mérése érdekében.


A konferencián elhangzott információk és tapasztalatok hozzájárulhatnak a Brexit hatásainak hazai elemzéséhez és az ehhez szükséges módszertan kialakításához.

 

dr. Simon József

ellenőrzésvezető