Végéhez közeledik a 143. nemzetközi tréning program

2018-10-09 16:10:00   |   Feltöltötte: Kormány Gergely Zsolt

A képzés kezdete óta eltelt több, mint három hétben a digitális átalakulás trendjeiről, IT területen felmerülő kockázatok kezelésének elméleti hátteréről, az IT audit és IT biztonság legújabb alkalmazott módszertani technikáiról szerezhettek ismereteket a résztvevők az Indiai Számvevőszék Képzési Központjának 143. nemzetközi tréning programja keretében.

 

Az iCISA (International Centre for Information Systems and Audit) képzési központ által szervezett tréning elsősorban a megváltozott informatikai környezetben felmerülő új technológiák, kihívások és kockázatok megismerésére és kezelésére fektet hangsúlyt.

 

A képzési program első felében az indiai kormányzat digitalizációs koncepciója került bemutatásra. A Digitális India Program eredménye többek között, hogy mostanra 99%-ban megvalósult az elektronikus adóbevallás az országban, több államban bevezetésre került az elektronikus közbeszerzési platform, továbbá a kormányzat által kiállított dokumentumok (mint például a jogosítvány vagy diákigazolvány) a Felhőből bárhonnan szinte azonnal elérhetőek. Az elektronikus kormányzás (e-GOV) fejlődése tudatos adatkezelést, és az ellenőrzési módszertanok és biztonságpolitikák jelentős változtatását tette szükségessé az intézmények számára. Asszertív változásmenedzsment által a fókusz a kockázatalapú ellenőrzési megközelítésre, a statisztikai mintavétel használatára, a legfőbb ellenőrző intézmények nemzetközi standardjaira (ISSAI), adatbiztonságra, valamint a számítógéppel támogatott ellenőrzési technikák használatára tolódott.

 

Széles körben használt adatkezelési alkalmazások felhasználói szintű kezelését tanulhatták meg a többségében gazdasági (és csak kisebb részben IT) területről érkező résztvevő szakemberek a képzés második és harmadik hetében. Tanulmányút keretén belül az előadásokon elhangzott elméletek megvalósulásának mintapéldái kerültek bemutatásra több helyszínen.

 

 

A nemzetközi jó gyakorlatok megismerését és a közös gondolkodást mozdította előre az, hogy a képzésen résztvevő országok képviselői összegyűjtötték, majd bemutatták a legfőbb ellenőrző intézmények vagy kormányzati szervek informatikai vonatkozásban tett előrelépéseit, és a kihívásokat, amelyekkel szembesülnek. Ez lehetőséget teremtett számos szakmai beszélgetésre a résztvevő országok képviselői között.

 

A képzésből hátralévő néhány napban a modern IT technológiák (IoT, AI, BlockChain) felhasználási lehetőségeiről, a bennük rejlő kockázatokról, adatbiztonságról, az elektronikus közbeszerzések integritás kérdéseiről, valamint az új módszertanokra épített ellenőrzések hasznosulásáról, és annak nyomon követéséről hallhatnak a jelenlévők érdekes előadásokat.

 

Kormány Gergely

Számvevő