Üvegbe zárt nyár

2018-06-28 09:00:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Negyven évvel ezelőtt azt hittük, hogy az élelmiszeripar fejlődése feleslegessé teszi az otthoni befőzést. Manapság azonban újra dívik a gyümölcsök házi eltevése. És ennek nem csak a kulináris felfedezések divatja és a nagyi befőttjei finom ízének felidézése az oka, hanem pénzügyeink tudatos alakítása is.

Az üzletek polcain ezer számra sorakoznak a befőttek és a savanyúságok, és mondhatnánk, az ipari áru feleslegessé teszi az otthoni bajlódást. Azonban sokszor csalódtunk már a minőségben, az ízekben, no és az árakban. Szerencsére van megoldás. Kis erőbefektetéssel az internetről megyékre lebontva megtudjuk, hol lehet, szedd magad akcióban friss gyümölcshöz jutni. Ennek az előnyeihez hozzátartozik az is, hogy jó levegőn, szabadban, a családdal együtt kellemes kikapcsolódást jelent pár láda gyümölcs, zöldség leszedése. Ha ez mégsem járható út, akkor érdemes hajnalban kimenni a piacra és beszerezni a télire valót. Ma már sok nagyvárosban vannak termelői kispiacok, ahol kedvező áron lehet minőségi áruhoz jutni. Akinek kertje van, az se hagyja kárba menni a megtermelt meggyet, körtét, barackot vagy az uborkát, borsót, babot, hanem rakja be, tegye el, konzerválja!

 


Az alapanyagokat kellő gondossággal készítsük elő. A házi eltevésnek sok módszere van. Minden háziasszony a maga receptjére esküszik. Kis rafinériával lehet nagyszerű ízeket varázsolni és visszacsempészni a télbe a nyár emlékeit. Az otthoni befőzésnek nagy előnye az is, bizton’ tudhatjuk, hogy természetes hozzávalók hozzáadásával, tartósítószerek nélkül került a jó minőségű zöldség, gyümölcs az üvegekbe, fagyasztóba.


Mindennek az előnye a háztartási kiadásokban is megmutatkozik, hiszen nem kell megfizetnünk az ipari termelés, a kereskedelem hasznát, mivel az áru közvetlenül hozzánk kerül feldolgozásra. Így az üvegbe zárt nyár nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem a pénztárcánkra is jó hatással van.


Dóróné Szabó Anikó

Pénzügyi Kultúra Nagykövete