Újra kaphat költségvetési támogatást Veresegyház

2018-06-04 12:30:00   |   Feltöltötte: Lengyel Viktor

Elfogadta az Állami Számvevőszék Veresegyház Önkormányzatának intézkedési tervét, ami azt jelenti, hogy a költségvetési támogatások április 20-án kezdeményezett felfüggesztése a továbbiakban nem indokolt az önkormányzatnál. Erről az ÁSZ tájékoztatta a Magyar Államkincstár elnökét. Az ÁSZ azért kezdeményezte az intézkedést, mert a veresegyházi önkormányzat nem készített elfogadható intézkedési tervet a számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok kijavítása érdekében.

Az Állami Számvevőszék 2018. április 20-án sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy a közpénzfelhasználás szabálytalanságai miatt kezdeményezi a Magyar Államkincstárnál három önkormányzat, köztük Veresegyház önkormányzatának „A helyi önkormányzatok működésének általános támogatása” előirányzatból származó költségvetési támogatásai folyósításának felfüggesztését. Ez azért volt indokolt, mert a veresegyházi önkormányzat nem készített elfogadható intézkedési tervet a 2017-ben a lezajlott számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében.

 

Újra kaphat költségvetési támogatást Veresegyház


Törvényi előírás szerint az ellenőrzött szervezeteknek a számvevőszéki jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük az ÁSZ megállapításai alapján. A törvény arról is rendelkezik, hogy az intézkedési tervet meg kell küldeniük az ÁSZ részére. Ez biztosítja, hogy az ellenőrzöttek kijavítsák a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságokat. A törvény arról is rendelkezik, hogy amennyiben egy ellenőrzött szervezet vezetője nem küld elfogadható intézkedési tervet, az ÁSZ kezdeményezheti az ellenőrzött szervezetet megillető, az államháztartás valamelyik alrendszeréből származó költségvetési támogatás felfüggesztését. Ez történt a veresegyházi önkormányzat esetében.


2018. május közepén érkezett meg az ÁSZ részére Veresegyház város polgármestere által megküldött kijavított, kiegészített intézkedési terv, melynek értékelését az ÁSZ elvégezte. Megállapítható, hogy a kijavított intézkedési tervben vállalt intézkedések összhangban vannak a számvevőszéki jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal, javaslatokkal, és az intézkedések alkalmasak a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok megszüntetésére, ezért azokat az ÁSZ tudomásul vette és erről az ellenőrzött szervezetet értesítette. Egyúttal az ÁSZ tájékoztatta a Magyar Államkincstárat, hogy a költségvetési támogatások felfüggesztése a továbbiakban nem indokolt a veresegyházi önkormányzatnál. Az intézkedési terv elfogadásáról itt olvashat részletesen.

 

Holman Magdolna
főtitkár