Újabb utóellenőrzések a nemzetiségi önkormányzatoknál

2018-05-04 15:00:00   |   Feltöltötte: Lovász Julianna

Újabb két országos nemzetiségi önkormányzat gazdálkodása került az ÁSZ nagyítója alá. Megkezdődött az Országos Lengyel Önkormányzat és az Ukrán Országos Önkormányzat gazdálkodásának utóellenőrzése.

Az ÁSZ 2015. őszén hozta nyilvánosságra az Országos Lengyel Önkormányzat és az Ukrán Országos Önkormányzat gazdálkodásának ellenőrzéséről készült számvevőszéki jelentést, melyben az intézkedést igénylő megállapítások alapján javaslatokat fogalmazott meg az ellenőrzött önkormányzatok elnöke, illetve az önkormányzat hivatalának vezetője részére. Mindkét önkormányzat eleget tett jogszabályi kötelezettségének és az ÁSZ javaslatai alapján elkészítették intézkedési terveiket, melyeket megküldtek az ÁSZ részére.

 

Az utóellenőrzés során az ÁSZ értékeli, hogy a számvevőszéki jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal és javaslatokkal összhangban, az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e az intézkedési tervben meghatározott feladatokat.

 

Az utóellenőrzés visszacsatolást nyújt az ellenőrzött önkormányzat számára az érintett terület működésében bekövetkezett változásról, további intézkedések szükségességéről. Az ÁSZ számára visszajelzést adnak a lefolytatott ellenőrzések hasznosulásairól, valamint az elmaradt intézkedések kockázatairól, a közpénzek, közvagyon veszélyeztetettségére gyakorolt hatásáról.

 

Az ellenőrzés ütemtervének megfelelően megkezdték a felkészülést a számvevők az utóellenőrzésre, melynek során megismerik az ellenőrzési programot, a korábbi számvevőszéki jelentés intézkedést igénylő megállapításait, a jogszabályi környezetet, továbbá az ellenőrzött önkormányzat által az ellenőrzéshez rendelkezésre bocsátott dokumentumokat.

 

Marozsán Lászlóné
ellenőrzésvezető