Jelentéstervezetek budapesti ellenőrzésekről

2019-01-05 13:00   |   Feltöltötte: Siposné Dóczi Klára

A Fény Utcai Piac Beruházó, Szervező és Üzemeltető Kft., az Óbudai Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. valamint a Zuglói Sport Kft. és a Soroksár Sport Club Kft. ellenőrzésében kezdetét vette a számvevőszéki jelentéstervezetek összeállítása.

Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése érdekében. Az Alaptörvény kimondja, hogy az önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon. A Nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése című program magába foglalja a vagyongazdálkodásnak, ezen belül a vagyon nyilvántartásának valamint az éves beszámolókat alátámasztó leltáraknak az ellenőrzését továbbá a gazdasági társaságok feletti tulajdonosi joggyakorlás teljesítésének az ellenőrzését is.

 

A gazdasági társaságok ellenőrzésében az ellenőrzést végző számvevők és a külső szakértők elkészítették a megállapításaikat és következtetéseiket tartalmazó munkaanyagokat. Azokban értékelték az ellenőrzött gazdálkodó szervezeteket és a tulajdonosi joggyakorló önkormányzatokat is.


Az ellenőrzésvezető a számvevők és a szakértők munkaanyagai alapján állítja össze a jelentéstervezeteket, melyekben az Ellenőrzési program kérdéseire adja meg a választ. Az Állami Számvevőszék a számvevőszéki jelentésekkel visszacsatolást ad nem csak a tulajdonosi joggyakorló önkormányzatnak és a gazdasági társaságnak hanem a közvéleménynek is arról, hogy az ellenőrzött szervezetek vagyongazdálkodása mennyiben felelt meg a jogszabályi előírásoknak és a belső szabályaiknak, ezáltal megvalósult-e  a nemzeti vagyon értékének megőrzése, gyarapítása.

 

 

Siposné Dóczi Klára
ellenőrzésvezető