Újabb társaság ellenőrzése, ahol készül a jelentéstervezet

2018-05-05 11:00:00   |   Feltöltötte: Siposné Dóczi Klára

Az AEROPLEX Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. állami tulajdonú gazdasági társaság valamint a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellenőrzése a következő szakaszába lépett. Megkezdődött a számvevőszéki jelentéstervezet összeállítása.

Az Állami Számvevőszék 2018. első félévi ellenőrzési tervének, azon belül "Az állami tulajdonú (résztulajdonú) gazdasági társaságok ellenőrzése" című ellenőrzési program végrehajtásának keretében az ellenőrzésvezető megkezdte a jelentéstervezet összeállítását. Az ÁSZ nyilvános ellenőrzési terve szerint az ÁSZ „stratégiai célja, hogy szilárd szakmai alapokon álló, értékteremtő ellenőrzéseket végezzen, és ezek megtervezett hasznosulásával előmozdítsa az átláthatóságot, és érvényesítse az elszámoltathatóságot a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás terén”.


Az AEROPLEX Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. egy olyan, repülőgép szervizeléssel, karbantartással foglalkozó gazdasági társaság, mely a repülőgép gyártóktól független szervezet. A Táraság - többek között - rendelkezik az EASA (Európai Repülésbiztonsági Ügynökség) karbantartási szervezetekre vonatkozó (PART-145) engedélyével. A tevékenységüket a Liszt Ferenc Repülőtér területén 2 hangárban végzik, melyekben párhuzamosan 6 szerelővonalat képesek működtetni.


Az ellenőrzés lefolytatása során a számvevő és a szakértők elvégezték a program szerinti ellenőrzést, elkészítették munkaanyagukat. A munkaanyagokra alapozott megállapítások  jelennek majd meg a  számvevőszéki jelentésben. A bemutatott folyamatban a négy szem elvű ellenőrzés a minőségbiztosítás alapja. A véglegezett anyagokat a helyszíni ellenőrzést lefolytatók átadták az ellenőrzésvezetőnek, aki az azokban szereplő következtetések felhasználásával állítja össze a jelentéstervezetet. Az Állami Számvevőszék a számvevőszéki jelentésekkel visszacsatolást ad nem csak a tulajdonosi joggyakorlónak és a gazdasági társaságnak hanem a közvéleménynek is arról, hogy az ellenőrzött szervezetek működése mennyiben felelt meg a jogszabályi előírásoknak és a belső szabályaiknak, ezáltal a közpénzeket átláthatóan, rendezett módon használták-e fel.

 

Siposné Dóczi Klára

ellenőrzésvezető