Újabb munkaanyagok készülnek a Kardiológiai Intézetről

2018-12-08 13:07   |   Feltöltötte: Lukács Dávid

A központi költségvetési szervek ellenőrzése évek óta hangsúlyos szerepet kap az Állami Számvevőszék ellenőrzési tervében. Az egészségügyi intézmények gazdálkodásának vizsgálata megújított módszertan szerint zajlik, az egyes területek moduláris ellenőrzésével. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet esetében a számvevők már ellenőrizték az Intézet vagyongazdálkodását és belső kontrollrendszerét, valamint a pénzügyi gazdálkodását. Jelenleg a szervezetnél keletkező pénzügyi maradvány megállapításának szabályszerűségét ellenőrizzük.

Az ellenőrzést végző számvevők a felkészülést követően megkezdték a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet által szolgáltatott adatok felülvizsgálatát. Az ÁSZ által kezdeményezett adatbekérést követően az Intézet adatot szolgáltatott maradvány megállapítás szabályosságának megítéléséhez.

 


Az ÁSZ rendelkezésére bocsátott adatbázisok használatával mintavételre is sor kerül, mind a véletlen mintavételezés, mind a kockázatalapú kiválasztás módszerét alkalmazzuk. A mintavételezési eljárás biztosítja a reprezentativitást és az értékelés megalapozottságát.


Ebben a szakaszban készülnek el azok az ellenőrzési dokumentumokon alapuló számvevői munkaanyagok, amelyek felhasználásával az ellenőrzésvezető a későbbiekben összeállítja a számvevőszéki jelentéstervezetet.


Az egészségügyi szektor ellenőrzése az utóbbi hónapokban az Állami Számvevőszék ellenőrzési tevékenységének fókuszába került, ennek keretében szakmai konferenciát is szerveztünk.

 

Dr. Kovács Diána
ellenőrzésvezető