Újabb minőségirányítási jó gyakorlatokat oszt meg az ÁSZ

2019-02-06 16:35   |   Feltöltötte: Borcsiczky Zsuzsa

Folyamatosan zajlik a Minőségirányítási jó gyakorlatok adatbázis felülvizsgálata, melynek során nemcsak az űrlapok újultak meg vizuálisan, de olyan újabb jó gyakorlatokat is megismerhetnek az érdeklődök, amelyeket az Állami Számvevőszék az elmúlt időszakban azonosított. A külföldi számvevőszékektől is közel 30 darab válasz érkezett be, melyek feldolgozása és közzététele szintén folyamatban van.

Az Állami Számvevőszék kiemelt stratégiai célja a minőségközpontú működés, ennek keretében pedig folyamatosan felülvizsgálja és továbbfejleszti a minőségre irányuló folyamatait és eljárásait.


Az Állami Számvevőszék aktív tagja az Európai Számvevőszékek Szervezetének (EUROSAI), amelynek keretében több éven át vezette a minőségirányítási jó gyakorlatokat bemutató útmutatót kidolgozó munkacsoportot és 2011 óta működteti angol nyelvű honlapján a kapcsolódó adatbázist. Az adatbázis naprakészen tartásának és interaktívabbá tételének céljával az elmúlt évek alatt összegyűlt, jó gyakorlatokat bemutató űrlapok átfogó felülvizsgálata és tartalmi megújítása a múlt év végén indult, mind az ÁSZ-on belül, mind pedig az EUROSAI tagországok körében. A tartalmi megújulással párhuzamosan a vizuális elemek is frissülnek, ennek első lépése az új formátumú űrlap bevezetése volt.


2018 decemberében – a Kommunikációs és kapcsolattartási osztály, valamint a többi szervezeti egység közreműködésével – a Minőségirányítási és monitoring osztály elvégezte az adatbázisban található, hazai jó gyakorlatokat bemutató űrlapok felülvizsgálatát. A korábban megjelentetett, jó gyakorlatokra vonatkozó információk frissítése mellett 5 db új űrlap készült, amelyek olyan témákat mutatnak majd be, mint a Jó gyakorlatok konferenciasorozat, az Integritás felmérések, vagy az Elnöki titkárság és igazgatási osztály által végzett jogszabályfigyelés és jogi felülvizsgálat gyakorlata. A külföldi partnerektől beérkező válaszok feldolgozása szintén folyamatban van, közel 30 db (új, változatlanul hagyott vagy frissített) űrlap érkezett már.


Dr. Czinder Enikő
Minőségirányítási és monitoring osztály