Újabb mérföldkő a KNYKK és az ÉMI ellenőrzésében

2018-05-07 13:30:00   |   Feltöltötte: Moder Beatrix

A számvevői és szakértői munkaanyagok alapul vételével megkezdődött a KNYKK Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. ellenőrzéséről szóló számvevőszéki jelentéstervezetek összeállítása.

 

Az Állami Számvevőszék a 2018. első félévi ellenőrzési tervének megfelelően végzi az állami tulajdonban (résztulajdonban) lévő gazdasági társaságok ellenőrzését. Ennek keretében – ahogy arról korábban már hírt adtunk – az ellenőrzést végző számvevők és külső szakértők véglegezték következtetéseiket, és munkaanyagaikat átadták az ellenőrzésvezető részére.

Az ellenőrzés a számvevőszéki jelentéstervezetek ütemezett összeállításával folytatódik. Első ütemben a KNYKK Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetek összeállítása kezdődött meg.

 

Az ellenőrzés megállapításairól készülő jelentéstervezetekben a 2013. és 2016. évek vonatkozásában értékeljük, hogy a gazdasági társaságok szabályozottsága, gazdálkodása és vagyongazdálkodási tevékenysége megfelelt-e a jogszabályi és tulajdonosi előírásoknak, biztosítva volt-e a közfeladatok átláthatósága és elszámoltathatósága érdekében a közszolgáltatás díjának megalapozottsága szabályszerű önköltségszámítással. Az ellenőrzés kiterjed a KNYKK feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-re, illetve az ÉMI felett az ellenőrzött időszakban tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra és a Miniszterelnökségre, amelynek során arra adunk választ, hogy ezen szervezetek szabályszerűen gyakorolták-e a tulajdonosi jogaikat.

 

A jelentéstervezetekben a közérthetőséget szem előtt tartva, áttekinthető és strukturált megjelenéssel, tematikus tagolásban mutatjuk be az ellenőrzés eredményeit és megállapításait, illetve azok hasznosulását biztosító intézkedést igénylő megállapításokat és javaslatokat, valamint az ellenőrzés céljáról, kereteiről, módszereiről szóló tájékoztatást.

 

Moder Beatrix
ellenőrzésvezető