Újabb két önkormányzat utóellenőrzése kezdődött meg

2018-05-04 13:33:00   |   Feltöltötte: Mikes Benedek

Az Állami Számvevőszék, az önkormányzatok pénzügyi és vagyongazdálkodása szabályszerűségének utóellenőrzése keretében megkezdte Velence Város Önkormányzatának és Szentes Város Önkormányzatának ellenőrzését.

Az Állami Számvevőszék Elnöke által jóváhagyott ellenőrzési program alapján a 18. héten megkezdődött a felkészülés Szentes Város Önkormányzata és Velence Város Önkormányzata utóellenőrzésére, mely során a számvevők az ellenőrzési programból készülnek fel, megismerkednek a számvevőszéki jelentések megállapításaihoz és javaslataihoz kapcsolódó, az ellenőrzöttek által elkészített intézkedési tervekkel és a vonatkozó jogszabályokkal, valamint megismerik az előzetes adatszolgáltatás során beérkezett dokumentumokat.


Az utóellenőrzés célja annak értékelése, hogy a számvevőszéki jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezetek végrehajtották-e.

 

 

Az intézkedések végrehajtásával az adott terület szabályszerű működése vonatkozásában a kockázatok csökkenhetnek, azonban hosszabb távon az intézkedési tervben foglaltak végrehajtásával önmagában nem szűnnek meg, csak akkor, ha beépülnek az ellenőrzött szervezet működésébe, azokat folyamatosan karban tartják, figyelembe véve, illetve kezelve a változásokat. Emellett az intézkedések végrehajtásáig újabb kockázatok merülhetnek fel a szabályszerű működés vonatkozásában, amelyek kezelése szintén kiemelten fontos az ellenőrzött szervezet számára.


Az ellenőrzött szervezet vezetője által készített intézkedési tervekben foglalt feladatok hiányos, illetve késedelmes végrehajtása, vagy annak elmaradása a szabályszerűség és a felelős vezetői magatartás vonatkozásában kockázatot hordoz, ami azt mutatja, hogy az ellenőrzések során feltárt hibák, hiányosságok és szabálytalanságok kezelése nem kapott kellő hangsúlyt. Az utóellenőrzés során is fennálló szabálytalanságok esetén a közpénz, közvagyon veszélyeztetettségi kockázat valószínűsített hatások értékelése további intézkedéseket vonhat maga után.

 

 

Bíró Zsolt
ellenőrzésvezető