Új szempontok szerint folytatódik két kórház ellenőrzése

2018-11-29 16:05   |   Feltöltötte: Lukács Dávid

A Jávorszky Ödön Kórház és az Orosházi Kórház működésének áttekintését az év második felében azzal a céllal kezdte meg az Állami Számvevőszék, hogy az ott tapasztalt esetleges hiányosságokat feltárja, elősegítve a kórházaknál végzett pénzügyi- és vagyongazdálkodás szabályszerűségét.

Az egészségügyi ellátórendszer az Állami Számvevőszék ellenőrzési tevékenységének fókuszába került. A fentiekkel kapcsolatban konferenciát és képzést is szervezett már az ÁSZ, valamint több ellenőrzést is indított ezen a kiemelt területen. Az ellenőrzéseink célja annak megítélése, hogy két kórház működése elszámoltatható módon, a kiegyensúlyozottan, az átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét érvényesítve zajlott-e, valamint hogy biztosították-e a nemzeti vagyon értékének megőrzését, védelmét és szabályszerű kezelését.


Az ellenőrzések új szakasza a költségvetési maradvány megállapításának, elszámolásának szabályszerűségét helyezi a középpontba. A számvevői megállapítások megalapozásához szükség van a 2017-es évre készített költségvetési beszámoló ellenőrzésére is.

Az ellenőrzés tapasztalatai alapján, az esetleges hiányosságok feltárásával, azok megszüntetésére vonatkozó javaslatokkal hozzájárulunk a közpénzek átlátható, szabályszerű felhasználásához.

 

Dr. Kovács Diána
ellenőrzésvezető