Új helyszínek a nemzeti park igazgatóságok ellenőrzése körében

2018-09-12 11:22   |   Feltöltötte: Asztalosné Zupcsán Erika Mária
Utoljára frissítve: 2018-09-13 15:49

A központi költségvetési szervek ellenőrzése keretében megkezdődött az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ellenőrzéseire való felkészülés.

Az Állami Számvevőszék stratégiájával összhangban az ellenőrzések hozzájárulnak a központi intézmények pénzügyi helyzetének pontosabb megítéléséhez, és a jó gyakorlat kialakításán és terjesztésén keresztül elősegítik a gazdálkodás szabályszerűségének javítását, a nemzeti vagyon védelmét.

 

A nemzeti park igazgatóságok ellenőrzésének célja annak megítélése, hogy az ellenőrzött intézményekre vonatkozó irányító szervi feladatellátás a jogszabályi előírások betartásával történt-e, az intézményeknél a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű volt-e, az intézmények pénzügyi és vagyongazdálkodása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak és saját belső szabályzataiknak. A Nemzeti Park Igazgatóságok az Agrárminisztérium által felügyelt, önálló költségvetési szervek. Alaptevékenységeik közé tartozik a környezet és természetvédelem igazgatása keretében a védett természeti területek és természeti értékek bemutatása, megőrzése és fenntartása.

 

A felkészülés az Aggtelei Nemzeti Park Igazgatóság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ellenőrzéseire megkezdődött. Ennek keretében a számvevők megismerik az ellenőrzött tevékenységét, de nem a látogató szemével. Az ellenőrzési program útmutatásai alapján áttekintik a vonatkozó jogszabályi környezetet, az ellenőrzött intézmények alapdokumentumait, gazdasági és gazdálkodási tevékenységét.

 

A komplex ellenőrzés keretében ellenőrzés alá kerül az integritáskontrollok kiépítettsége, az integritás szemlélet érvényesülése, a központi költségvetési szerv vagyongazdálkodási feltételeinek kialakítása, annak szabályszerűsége, az elszámoltathatóság biztosítása. Az ellenőrzés keretében ellenőrzés kiterjed az ellenőrzött szervezetre vonatkozó Irányító szervi feladatok ellátása is.

 

Asztalosné Z. Erika
ellenőrzésvezető