Tudatosan vagy spontán nyaralni?

2018-08-08 13:22   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Munkapszichológusok és HR szakemberek véleménye szerint legalább két hét egybefüggő szabadság szükséges ahhoz, hogy a munkavállaló kipihenve és feltöltődve térjen vissza a munkahelyére. A nyári szabadságolás sok munkahelyen és családban konfliktust okozhat. Mindez tervezéssel és odafigyeléssel elkerülhető.

Az éves szabadság kiadását a munkáltató határozza meg, a munkavállaló csupán a negyedével rendelkezik. Ezért a szabadságolás tervezése során sok munkáltató helyettesítéssel, átcsoportosítással készül fel a nyári időszakban a feladatok végrehajtására.


Ön mi alapján dönt a nyári szabadság eltöltésének idejéről, helyéről? Az iskolai szünet, vagy a munkáltató döntése határozza meg az időpontot, mennyire van lehetősége igazán jól választani, a saját igényeket figyelembe venni?


Akár a munkáltatók többsége, mi is már év elején tervezzük az egész évben kivehető napokat, tudatosan választunk programot, időpontot, helyet és meghatározzuk a családi kassza pihenésre szánt keretét.


Tudatos tervezéssel, jó időbeosztással a lehetőségek kihasználásával az adott pénzügyi keretből igazán tartalmas időtöltést tudunk megvalósítani. Egy kis odafigyeléssel sok kedvezményes lehetőséget kaphatunk például internetes megrendelés esetén, a szállás és az esetleges programok jó kapcsolásával, illetve az utazási költségeket optimalizálhatjuk, napijegyek és egyéb kedvezmények kihasználásával. A kikapcsolódás nem biztos, hogy pénzbe kerül, gondoljuk át, mi mindent lehet kisebb költségvetéssel megvalósítani. Egy hosszabb séta vagy túra, egy közös játék, vagy akár a hobbinkra vagy az olvasásra szánt idő is lehet pihentető. Csak rajtunk múlik, hogy igazi élményt valósítunk meg az együtt töltött időben.


Pihenésre, feltöltődésre mindenkinek szüksége van. De kérdés, hogy valóban tudunk-e pihenni a szabadság ideje alatt, vagy az év közben felhalmozódott feladatokat próbáljuk a rövid szabad időben elvégezni, megoldani, vagy esetleg plusz munkát vállalunk, hogy kiegészítsük a családi költségvetést. Mérlegeljünk az egészségünk érdekében tudunk-e tenni, szervezetünket miként tudjuk kímélni, felkészíteni az év dolgos napjaira. Tudatos életvitellel nagyobb esélyünk van az egészséges, hosszabb életre.

 

Hartmann-né Varga Marianna

Pénzügyi Kultúra Nagykövet