Tudatosabban használjuk a személyi kölcsönt

2018-06-06 06:00:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

2018-ban jelentősen erősödött a lakossági hitelfelvétel. Az év első negyedében 55 százalékkal több új személyi kölcsönre kötöttek szerződést a bankok a tavalyi év ugyanezen időszakához képest - derült ki a Bankráció.hu adataiból. Népszerűségüket növeli, hogy egyre több bank kínál 10 százalék alatti kamatozású személyi kölcsönöket, ezekkel pedig már magasabb tartozásokat is ki lehet váltani.

A lakáshitelezés növekedése mellett komoly bővülés van a személyi kölcsönök terén. Az első negyedévben több mint 91 milliárd forint összegben kötöttek személyi kölcsönökre szerződéseket a magyar bankok, ez 55 százalékos növekedés az előző évhez képest - a BankRáció.hu adatai szerint.


A felmérés szerint a megugrott személyi kölcsönök iránti keresletnek két oka lehet. Egyrészt emelkedtek a reálbérek, másrészt olcsóbb lett ez a fajta kölcsön. Ma már több helyen is lehet találni 10 százalék alatti kamattal vagy teljes hiteldíjmutatóval személyi kölcsönt, ami eddig nem volt jellemző, így sokan ezt kihasználva ebből fizetik vissza a magasabb kamatozású, korábbi hitelfelvételből származó adósságaikat.


Az MNB adatai szerint 2017-ben 295,69 milliárd forint személyi kölcsönt folyósítottak a pénzintézetek a lakossági ügyfelek részére. Ez az összeg 58 százalékkal haladja meg a 2016-os szintet. A Bankkalkulator.hu mintájában szereplő hitelek 72 százalékában szabad felhasználást jelöltek meg hitelcélként az ügyfelek. Az online hiteligénylők háromnegyede a 26-55 év közötti korosztályból kerül ki, ugyanakkor a vizsgált hiteligénylések 8 százalékát 65 év felettiek adták le.

 

A felmérés adataiból kiderül, hogy sokan vesznek fel ugyan személyi kölcsönt, azonban a hitelfelvevők sokkal tudatosabbak és tájékozottabbak. Sokan lakáskorszerűsítésre, autóvásárlásra vagy más, nagyértékű, a korábbinál takarékosabb háztartási gép beszerzésére fordítják a kapott összeget és nem költik el azt mindennapos kiadásaikra vagy utazásokra.

 

A felmérés adatai alapján se dőljünk még hátra: a tudatos tervezést semmi nem pótolja. Hiszen akármennyire is kedvező egy hitel kamata, az egy hosszú távú kötelezettségvállalást jelent. Nézzük meg először, hogy van-e lehetőségünk saját erőből megoldani a pénz előteremtését. Hitelfelvétel előtt érdemes legalább 6 hónapig a várható törlesztésnek megfelelő összeget félretenni, és ha a megmaradt pénz fedezi az elsődleges kiadásainkat, csak akkor érdemes körbenézni a hitelek piacán.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt