Tudásmegosztás bírósági szóvivőkkel

2018-05-15 11:11   |   Feltöltötte: Dr. Czinder Enikő

Az Országos Bírósági Hivatal és a megyei törvényszékek szóvivőivel, kommunikációs munkatársaival osztotta meg tapasztalatait Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetője. A kötetlen szakmai megbeszélésen Horváth Bálint elmondta: a nyílt és proaktív kommunikáció a közintézményi menedzsment fontos eszköze, ami egyfajta védőhálót biztosít az egyes szervezetek számára. Mint mondta: jogos társadalmi igény, hogy a közszféra szervezetei folyamatosan beszámoljanak a saját tevékenységükről.

A megyei törvényszékek sajtószóvivői, sajtótitkárai számára az Országos Bírósági Hivatal rendszeresen szervez kommunikációs képzéseket, melyek fókuszában a gyakorlati ismeretek bővítése áll. Az idei képzésen, május 14-én Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője ismertette egy kötetlen szakmai beszélgetés keretében a közintézményi kommunikációval kapcsolatos tapasztalatait.

 


Horváth Bálint mindenekelőtt bemutatta az ÁSZ kommunikációjának elsődleges hírforrását, az ÁSZ hírportál működését. Elmondta, hogy nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló a három idegen nyelven elérhető ÁSZ hírportál, valamint beszélt az ÁSZ megszokottól nagyban eltérő gyakorlatáról is, miszerint a hírportál cikkeinek szerzői elsősorban és igen nagy számban az ÁSZ teljes munkaerő állományából kerülnek ki. Hangsúlyozta: az ÁSZ stratégiai szintre emelte a számvevőszéki munka hasznosulását, átláthatóvá és követhetővé tette az ellenőrzési folyamatot a hírportál üzemeltetése által, amellyel így napi szinten nyomon követhetőek a számvevőszéki ellenőrzések, intézkedési tervek és projektek. Egy közintézmény tevékenységéről a nyílt és proaktív kommunikáció jogos társadalmi igény – húzta alá a kommunikációs vezető.

 


Folytatta: a transzparencia megvalósíthatatlan anélkül, hogy ne kerülne figyelembevételre az egyes célcsoportok információigénye tartalom és érthetőség tekintetében. Ennek figyelembevételével kerülnek kialakításra a Számvevőszék kommunikációs anyagai, infógrafikák és más innovatív vizualizációs technikák. A kommunikációs és kapcsolattartási osztályvezető kiemelte: az ÁSZ emellett folyamatosan nyomon követi, méri és elemzi sajtómegjelenéseit is. A napi sajtófigyelők mellett havi és negyedéves elemzéseket is készít, melyek visszacsatolást adnak a hasznosulási tevékenység eredményeiről.

 

Czinder Enikő
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály