Tudásmegosztás az EUROSAI IT Munkacsoport ülésén

2018-10-11 10:00   |   Feltöltötte: Horváth Gergő

Az EUROSAI Informatikai Munkacsoportjának (ITWG) alapvető célja a számvevőszéki tapasztalatok és szakértelem megosztása, az együttműködés elősegítése az IT Audit valamint az információtechnológiai megoldások területén. Az ÁSZ küldöttsége is részt vesz a munkacsoport következő, 2018. október 17-19. között megrendezendő ülésén, amelyen bemutatásra kerülnek az „Active IT Audit Handbook”, illetve a CUBE tudásmegosztó portál fejlesztési eredményei.

Az EUROSAI IT Munkacsoportjának célkitűzései között szerepel többek között a számvevőszékek IT potenciáljának növelése, az IT Auditra vonatkozó nemzetközi szakmai standardok támogatása, a gyakorlati tapasztalatok, a szakértelem megosztásának elősegítése, és támogatása. Ezekhez a célkitűzésekhez illeszkedik a most megrendezésre kerülő munkacsoport ülés is.


A munkacsoport szakértői, a lengyel számvevőszék vezetésével, egy úgynevezett „Active IT Audit Handbook" fejlesztésén dolgoznak (itt olvashat róla részletesebben). Cél, hogy az így elkészült termék megkönnyítse az INTOSAI által 2016-ban elfogadott IT Audit Kézikönyv alkalmazását (ISSAI 5300), illetve esetleges felülvizsgálatát és kiegészítését. Az új alkalmazás a képzésben, az ellenőrzésekre történő felkészülésben, illetve a kapcsolódó jelentések összeállításában is szerepet kaphat.


Az ITWG munkacsoport egy másik fontos projektje a CUBE tudásmegosztó portál kialakítása, amely már több éve sikeresen működik. A munkacsoport jelenleg is dolgozik a portál továbbfejlesztésén, valamint az „IT Active Audit Handbook” és a CUBE (Clues and Understanding and Best Examples) tudásmegosztó portál közötti kapcsolat kiépítésén.


A most következő ülésen bemutatják az IT Audit Handbookot, a CUBE portál legújabb fejlesztéseit, valamint a két eszköz összekapcsolását biztosító megoldásokat, és az alkalmazások használatával kapcsolatos tapasztalatokat.

 

 

Az Állami Számvevőszék a munkamegbeszélés során a lehető legteljesebb körű szakmai információ összegyűjtésére, rendszerezésére, és ÁSZ általi legmagasabb szintű hasznosíthatóságára törekszik. A nemzetközi szerepvállalás a tudásmegosztás, és a társintézmények jó gyakorlatainak megismerése kapcsán is jelentőséggel bír, továbbá a nemzeti számvevőszékekkel, és a nemzetközi szervezetekkel történő együttműködés segíti az ellenőrzés-szakmai kapcsolatok ápolását, szélesítését.


A munkamegbeszélésen való részvételről, és a napirendre kerülő fontosabb témákról a küldöttség az ÁSZ Hírportálján további beszámolót közöl.


Fejes Erzsébet
elnöki megbízott


Horváth Gergő
számvevő gyakornok