Továbbra sem megfelelő a Jobbik intézkedési terve

2018-06-12 14:59:00   |   Feltöltötte: Horváth Bálint

Felszólítás ellenére sem készített megfelelő intézkedési tervet a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a párt által megküldött új intézkedési terv továbbra sem alkalmas a számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok megszüntetésére és a mulasztások következményeinek kezelésére, mivel az intézkedési tervben foglaltak nem biztosítják a törvényi előírások betartását. Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírás alapján kezdeményezi párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, mindaddig amíg a Jobbik nem készít a feltárt szabálytalanság jövőbeli kiküszöbölésére alkalmas intézkedési tervet.

Az Állami Számvevőszék törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok gazdálkodásának törvényességét. Az ÁSZ 2018. január 8-án hozta nyilvánosságra a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzéséről szóló jelentését.


Az ellenőrzés során ÁSZ megállapította, hogy a párt a 2015-2016. évek vonatkozásában nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.


Törvényi előírás szerint az ellenőrzött szervezeteknek a számvevőszéki jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül kötelezően intézkedési tervet kell készíteniük az ÁSZ megállapításai alapján. A törvény arról is rendelkezik, hogy az intézkedési tervet meg kell küldeniük az ÁSZ részére. Ez biztosítja, hogy az ellenőrzöttek kijavítsák a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságokat.

 

Az Állami Számvevőszék megkezdi a Jobbik Magyarországért Mozgalom költségvetési támogatása felfüggesztésének előkészítését.


A Jobbik Magyarországért Mozgalom határidőben megküldte intézkedési tervét az ÁSZ részére, az ugyanakkor nem volt megfelelő, ezért az intézkedési tervet az ÁSZ visszaküldte. Az Állami Számvevőszék a Jobbik által megküldött új intézkedési terv értékelése alapján megállapította, hogy az továbbra sem alkalmas a számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok megszüntetésére és a mulasztások következményeinek kezelésére, mivel az intézkedési tervben foglaltak nem biztosítják a törvényi előírások betartását.


A vonatkozó törvényi előírás szerint amennyiben az ellenőrzött szervezet vezetője nem küldi meg határidőben az intézkedési tervet, vagy továbbra sem elfogadható intézkedési tervet küld, az Állami Számvevőszék kezdeményezheti az illetékes hatóságnál, illetve szervezetnél az ellenőrzött szervezetet megillető, az államháztartás valamelyik alrendszeréből származó támogatások felfüggesztését. Amennyiben az érintett ellenőrzött szervezet eleget tesz a törvényi kötelezettségeinek az ÁSZ visszavonja a kezdeményezett intézkedést. Mindezek alapján az ÁSZ megkezdi a Jobbik Magyarországért Mozgalom költségvetési támogatása felfüggesztésének előkészítését.


Az Állami Számvevőszék az elmúlt napokban bejelentette, hogy elfogadta a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért Párt intézkedési tervét, az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét pedig már áprilisban megfelelőnek találta az ÁSZ.

 

Holman Magdolna
főtitkár