Újabb három kórház ellenőrzése kezdődött meg

2018-09-05 17:28   |   Feltöltötte: Dr. Szabó Béla
Utoljára frissítve: 2018-09-05 17:20

A Központi költségvetési szervek ellenőrzése keretein belül további három kórház ellenőrzése kezdődött meg a 2015-2017. évek tekintetében. Az ellenőrzött kórházak a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház, a tatabányai Szent Borbála Kórház és a Szentesen működő Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház.

A központi alrendszer részét képező intézmények alapvető rendeltetése a közfeladatok ellátásának biztosítása. A közpénzek felhasználásában meghatározó, központi alrendszerbe tartozó kórházak pénzügyi és vagyongazdálkodási tevékenységük és/vagy feladatellátásuk súlya miatt jelentős hatást gyakorolnak a költségvetés egyensúlyának fenntartására. Hatással vannak továbbá az állami vagyonnal való gazdálkodás minőségére, a kormányzati (szak)politikák végrehajtására, illetve közfeladat ellátásuk vonatkozásában az állampolgárok életminőségére, jogaik és kötelezettségeik gyakorlására.

 

Újabb három kórház ellenőrzése kezdődött meg.

 

Az ellenőrzés többek között fókuszál a belső kontrollrendszer kialakítására és működtetésére is, mivel nélküle nem valósítható meg a közpénzek, a közvagyon átlátható, szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználása. Ellenőrzési terület továbbá az integritás kontrollok erősségének ellenőrzése, amely kontrollok a szervezet korrupciós kockázatainak kezelését szolgálja.


A nemzeti vagyon kezelésének és védelmének célja, hogy a szervezet vagyona a közérdeket szolgálja, a közös szükségletek kielégítése, a természeti erőforrások megóvása és a jövő nemzedékek szükségleteinek figyelembevétele mellett. Ezért az ellenőrzés a vagyon megóvására is hangsúlyt helyez. Az ellenőrzés a 2015-2017. évekre terjed ki, és a felkészülés fázisában van.

 

Vertkovczi Mária
ellenőrzésvezető