Találkozó a Református Egyház vezetőivel

2018-06-13 17:43   |   Feltöltötte: Dr. Gulyás Kata

A Magyarországi Református Egyház vezetőinek látogatásával megkezdődött az Állami Számvevőszék idei egyházi találkozóinak sorozata. Az ÁSZ évek óta visszatérően szervez egyeztetéseket a magyarországi történelmi egyházak vezetőivel, a megbeszélésnek ezúttal az egyházak mint intézményfenntartók első számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatainak megosztása adott különös aktualitást.

Az Állami Számvevőszék és a magyarországi történelmi egyházak közötti párbeszéd többéves hagyományát megőrizve Domokos László elnök, Warvasovszky Tihamér alelnök és Holman Magdolna főtitkár 2018. június 13-án, idén elsőként a Magyarországi Református Egyház vezetőit fogadta. A megbeszélésen a Magyarországi Református Egyházat Dr. Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke, Dr. Huszár Pál dunántúli főgondnok, a Zsinat világi elnöke, Dr. Fekete Károly tiszántúli püspök, a Zsinat lelkészi alelnöke, Steinbach József dunántúli püspök, Csomós József tiszáninneni püspök, Dr. Adorján Gusztáv tiszántúli főgondnok és Gér András zsinati tanácsos képviselte.

 


A konzultáció aktualitását egyebek mellett az adta, hogy az ÁSZ megkezdte egyes humánszolgáltatást nyújtó, államháztartáson kívüli szervezetek ellenőrzését. Ide tartoznak az egyházak mint intézményfenntartók is. A Tiszáninneni Református Egyházkerület mint intézményfenntartó ellenőrzését például idén május elején zárta le az ÁSZ, a megállapítások részletei ide kattintva érhetők el.


A szerdai találkozón a résztvevők kiemelten foglalkoztak az ellenőrzés megállapításaival, összefoglalva nem csupán a Tiszáninneni Református Egyházkerület, hanem az ÁSZ által ellenőrzött további egyházi intézményfenntartók ellenőrzésének tapasztalatait is.

 


Domokos László, az ÁSZ elnöke a megbeszélésen emlékeztetett arra, a Számvevőszék két éve jelezte, hogy az egyházi intézmények gazdálkodása bekerül az ÁSZ látóterébe, mostanra pedig már tapasztalatok is levonhatók az elvégzett ellenőrzésekről. Az elnök rámutatott, hogy ezek alapján indokolt volt a terület górcső alá vétele, ugyanakkor ez idáig súlyos gazdálkodási szabálytalanságokat nem tártak fel a számvevők a területen. Jellemzően az átláthatósággal, a közzétételi kötelezettségek teljesítésével kapcsolatosan találtak hiányosságokat, a Tiszáninneni Református Egyházkerületnél pedig az irányítói jogkör gyakorlásához köthetően.

 


Csomós József püspök a tiszáninneni egyházkerület szemszögéből értékelte a lefolytatott ÁSZ-ellenőrzést, és megköszönte a szakmai egyeztetés lehetőségét. Dr. Bogárdi Szabó István püspök elmondta, az egyháznak is elemi érdeke a szabályszerű gazdálkodás, mint mondta „nem elég a bizalom, bizonylat is kell”, annak pedig a szükséges elemeket kell tartalmaznia.


A találkozón szó esett a Református Egyház által tervezett beruházásokról, óvodai programról és templomfelújításokról, ezen túl az adatvédelemmel összefüggésben a rendkívül aktuális GDPR-rendelet előírásainak betartása is téma volt a tárgyaló felek között.


Gulyás Kata
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály