Számvevőszéki fókuszban az egészségügy

2018-11-27 07:37   |   Feltöltötte: Horváth Bálint

Kiemelt figyelmet fordít az Állami Számvevőszék az egészségügyi ágazatot érintő ellenőrzésekre. Warvasovszky Tihamér alelnök egy múlt heti szakmai konferencián arról beszélt, hogy „ahogy a gyógyításban, úgy a gazdálkodásban is vannak protokollok – jogszabályok – amelyek biztosítják a szabályos működést és gazdálkodást.” Ugyanezen a rendezvényen Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár kijelentette: „nem megengedhető, hogy egészségügyi intézmények vezetői ne tartsák be a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat.” Mindeközben folyamatban van több kórház, illetve az állami kórházfenntartó számvevőszéki ellenőrzése, továbbá az ÁSZ megkezdte a sürgősségi betegellátás rendszerének átfogó ellenőrzését is.

Az Állami Számvevőszék már az elmúlt években is nagy figyelmet fordított mind a kórházak, mint központi költségvetési szervek, mind az egészségügyi szolgáltatást nyújtó önkormányzati gazdasági társaságok, szakrendelők ellenőrzésére. Az ellenőrzések indokoltságát erősítette, hogy az egészségügyi gazdálkodó szervezetek tevékenysége a társadalom széles rétegét érinti, hiszen évente több millió ember veszi igénybe a kórházak, járóbeteg szakellátók szolgáltatásait. Emlékezetes: Domokos László elnök 2018 augusztusában irányította rá a figyelmet az egészségügyi gazdálkodó szervezeteknél tapasztalt sorozatos szabálytalanságokra.


Az ellenőrzések után az ÁSZ képzésekkel is támogatja az ellenőrzötteket


2018. november 22-én „Jó gyakorlatok – Fókuszban az egészségügyi szakrendelők” címmel szervezett konferenciát az Állami Számvevőszék. Az elsősorban már ellenőrzött járóbeteg szakellátó szervezetek vezetőinek rendezett tudásmegosztó eseményen és képzésen Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke hangsúlyozta: „a törvényi előírások betartása és betartatása az egyes egészségügyi gazdálkodó szervezetek vezetőinek a feladata és felelőssége.” Ugyanezen a rendezvényen Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is azt emelte ki, hogy „nem megengedhető, hogy egészségügyi intézmények vezetői ne tartsák be a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat.”

 

Az ellenőrzések után az ÁSZ képzésekkel is támogatja az ellenőrzötteket


A konferencián Nagy Imre az ÁSZ felügyeleti vezetője előadásában az egészségügyi szakrendelők számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatait összegezte, Németh Erzsébet felügyeleti vezető pedig az ÁSZ integritás felmérésének tapasztalatairól tartott előadást. Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy az egészségügyi gazdálkodó szervezeteknél végzett számvevőszéki ellenőrzések számos esetben a korrupciós kockázatok nem megfelelő kezelését, illetve a korrupciós veszélyek ellen védelmet biztosító belső kontrollrendszer nem megfelelő kialakítását tárták fel. Az egészségügyi szervezetek korrupciós kockázatairól itt olvashat egy részletes összefoglaló cikket.


Befejezett és folyamatban lévő ellenőrzések több kórháznál


Közben az ÁSZ továbbra is nagy hangsúlyt helyez egészségügyi ágazatba tartozó szervezetek ellenőrzésére. 2018. szeptember 13-án sajtótájékoztató keretében hozta nyilvánosságra az ÁSZ a szekszárdi Tolna Megyei Balassa János Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézet, valamint a Berettyóújfaluban működő Gróf Tisza István Kórház ellenőrzéséről készült jelentéseket, a Kazincbarcikai Kórház ellenőrzése pedig szeptember 28-án zárult le.

 

Mindeközben folyamatban van több kórház, illetve az állami kórházfenntartó számvevőszéki ellenőrzése is, továbbá az ÁSZ megkezdte a sürgősségi betegellátás rendszerének átfogó ellenőrzését is.


Az Állami Számvevőszék ezután folytatja az egészségügyi szervezetek gazdálkodásának ellenőrzését, jelenleg is több kórház ellenőrzése van folyamatban, amely során az ÁSZ értékeli az egyes intézmények gazdálkodásának törvényi előírásoknak való megfelelőségét. A folyamatban lévő ellenőrzésekről itt olvashat egy friss híradást, illetve például az Országos Kardiológiai Intézet, a Dél-pesti Centrumkórház, vagy éppen a váci és az orosházi kórház ellenőrzéséről is hírt adtunk a napokban. Megkezdődött továbbá az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ellenőrzése is. Ez az ellenőrzés érinti az EMMI irányítószervi feladatellátását, valamint a 89 egészségügyi intézmény középirányítói feladatait ellátó ÁEEK belső szabályozottságát, valamint pénzügyi és vagyongazdálkodását.


Megkezdte az ÁSZ a sürgősségi betegellátás rendszerének átfogó ellenőrzését


Az ÁSZ novemberben megkezdte a sürgősségi (vészhelyzeti) betegellátás rendszerére kiterjedő ellenőrzését. A 2015. és 2017. közötti éveket érintő ellenőrzés átfogó módon, a rendszerszemlélet alkalmazását szem előtt tartva értékeli a sürgősségi betegellátás működését. Az ellenőrzés kiemelt szempontja az a követelmény, hogy az emberek – éljenek, lakjanak bárhol is az országban – azonos eséllyel, azonos időn belül jussanak azonos és megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz. Ennek a megvalósulását is értékeli a Számvevőszék, valamint a reprezentatív közvélemény-kutatás módszerével az ÁSZ felméri az ellátást igénybevevők, tehát a betegek tapasztalatait is.


Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály