Számvevők a pénzügyi tudatosságért

2018-05-04 13:04:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Az Állami Számvevőszék munkatársai körében 2018 tavaszán újból meghirdette a „Pénzügyi Kultúra Nagykövetei” programot. A jelentkezőkkel Kovács Diána, a Pénzügyi Tudatosság Projekt vezetője május 3-án személyes találkozó keretében ismerkedett meg, amelyen röviden bemutatta az eddig elért eredményeket és a jövőbeni kihívásokat is.

Az Állami Számvevőszék az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett és társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területévé tette a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését. Célja, hogy fejlessze a lakosság pénzügyi, közpénzügyi ismereteit, valamint a pénzügyekkel kapcsolatos magatartásformákat. Az ÁSZ ez irányú tevékenységét 2014-ben az Országgyűlés is megerősítette azáltal, hogy határozatában elismerte és támogatta intézményünk társadalmi szerepvállalását a pénzügyi kultúra fejlesztésében.


Az Állami Számvevőszék 2017-ben indította el a „Pénzügyi kultúra nagykövete” programot, amelynek keretében önkéntes számvevők sajátították el a pénzügyi kultúra lakossági fejlesztésének módszertanát. A tavalyi év sikere kapcsán az ÁSZ a pénzügyi kultúra széleskörű elterjedése és erősítése érdekében újra meghirdette programját, amelyre 11 elhivatott és tettre kész számvevő jelentkezett.

 


2018. május 3-án a Pénzügyi Tudatosság Projekt vezetője, Kovács Diána személyesen ismerkedett meg a jelentkezőkkel. A találkozó jó alkalmat biztosított arra, hogy a számvevők elmondhassák tapasztalataikat, véleményüket a pénzügyi tudatosságról, illetve annak fejlesztéséről, hiszen kivétel nélkül mindenki egyetértett abban, szükség és igény is mutatkozik a lakosság pénzügyi ismereteinek bővítésére. A projekt vezetője örömmel látta, hogy a kollégák elkötelezettek a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében és valamennyien hajlandóak tenni azért, hogy a környezetükben élők felé közpénzügyi értékeket közvetítsenek.

 

 

A találkozó során Kovács Diána beszámolt a Projekt 2017. évi eredményeiről és idei céljairól. Elmondta, a tavalyi évben 50 videó film készítése valósult, amelyek közérthetően, a lakosság bevonásával ismertették a pénzügyi kultúrával összefüggő fogalmakat, a fenntartható fejlődés célkitűzéseit, valamint az ÁSZ aktuális ellenőrzési tevékenységét.

 

 

A projektvezető az idei év kapcsán elmondta, többek között folytatódik a különböző pénzügyi témák videós feldolgozása - de most más megközelítésből, szakértői szemmel nézve-, valamint a Mindennapi pénzügyeink című rovat, ahol a pénzügyi tudatossághoz, közpénzfelhasználáshoz kapcsolódó fontos fogalmak, aktuális témák kerülnek górcső alá, amelyben továbbra is számít a Pénzügyi kultúra nagykövetek munkájára. 2018 legnagyobb kihívása a közösségi médiában való megjelenés népszerűsítése, hiszen létrejött a Pénzügyi Tudatosság Facebook oldal, amely a leghatékonyabb módja, hogy elérjük azokat a családokat és hétköznapi embereket, akiknek fejleszteni kell a pénzügyi tudatosságát. Az új oldal indulásáról hamarosan részletesen is beszámolunk majd.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt