Számvevői munkaanyagok készülnek nemzeti park igazgatóságokról

2018-10-11 10:03   |   Feltöltötte: Asztalosné Zupcsán Erika Mária
Utoljára frissítve: 2018-10-11 17:17

Befejezik a munkájukat a számvevők az Aggteleki és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságok ellenőrzésében. Az Állami Számvevőszék a nemzeti park igazgatóságok ellenőrzése során kiemelten ellenőrizte az integritás szemlélet kialakítását, a belső kontroll rendszer működtetését, a vagyongazdálkodás és a pénzügyi gazdálkodás szabályszerűségét.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzései során a közpénzt, közvagyont használó szervezetek gazdálkodásának szabályszerűségét annak alapján ítéli meg, hogy az ellenőrzött szervezet teljesíti-e a közpénzek felhasználására vonatkozó jogszabályi követelményeket.

 
A belső kontrollrendszer magában foglalja azokat a szabályokat, eljárásokat, gyakorlati módszereket és szervezeti struktúrákat, amelyek alkalmazásával a központi költségvetési szervek működésének és gazdálkodásának szabályszerűsége biztosíthatóvá válik. Mindehhez szükséges, hogy a szervezeti struktúra ennek megfelelően világos és áttekinthető legyen, egyértelmű felelősségi és hatásköri viszonyokkal rendelkezzenek, a jogszabályokban előírt kötelezettségeket az aktuális belső szabályzatok megalapozzák, és azokat a központi költségvetési szervek működésük során be is tartsák.

 
A vagyongazdálkodás ellenőrzése során ellenőrzik az intézménynél hozott vagyonváltozást eredményező döntések és azok végrehajtásának szabályszerűségét. Ennek keretében kerül sor a vagyonmozgások, a nyilvántartások a mérleg alátámasztottság értékelésére. A számvevők a számvevői munkaanyagokban részletesen bemutatják a nemzeti park igazgatóságok működésének, gazdálkodásának tényszerűségét.

 

Asztalosné Z. Erika

ellenőrzésvezető