Számvevői munkaanyagok készítése egy községi önkormányzatnál

2018-08-10 10:00   |   Feltöltötte: Dr. Szabó Béla

Sárszentmihály Községi Önkormányzatnál a számvevők megkezdték a számvevői munkaanyagok elkészítését az „Önkormányzatok ellenőrzése – Integritás és belső kontroll modul” című témacsoportos ellenőrzés tekintetében.

 

Sárszentmihály község Fejér megyében, a Székesfehérvári járásban helyezkedik el, lakosainak száma 2017. január 1-jén 2959 fő volt. Az Önkormányzat pénzügyi-gazdasági feladatait 2016-ban Sárszentmihályi Polgármesteri Hivatal végezte. A község híres szülötte Zichy Jenő politikus, Ázsia-kutató, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A település nevezetes épületei közé tartozik a Zichy kastély és a Zichy kápolna, valamint az egykori Szent-Mihály templom romjainak felhasználásával 1800 körül épített református templom.

 

Számvevői munkaanyagok készítése egy községi önkormányzatnál

 

Sárszentmihály Községi Önkormányzat ellenőrzésének célja annak megállapítása, hogy az önkormányzat belső kontrollrendszere biztosította-e a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő elszámoltatható, átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit. Az ellenőrzés keretében értékeljük továbbá, hogy az önkormányzatnál kiépítették és erősítették-e a korrupciós kockázatok kezelését szolgáló integritás kontrollokat és azt, hogy megteremtették-e a teljesítményellenőrzés feltételeit.

 

Az ellenőrzés ezen szakaszában a számvevők felkészültek az ellenőrzés lefolytatására, majd a következtetéseik levonásához megkezdték az Állami Számvevőszék elektronikus adatbekérési rendszerébe Sárszentmihály Községi Önkormányzata által feltöltött dokumentumok kiértékelését. Az ellenőrzés során tett számvevői következtetések a számvevői munkaanyagokban kerülnek rögzítésre.

 

Laczi Hedvig Anna
ellenőrzésvezető