Számvevői munkaanyagok Karácsond befektetéseinek ellenőrzésében

2018-11-05 14:41:00   |   Feltöltötte: Petró Katalin

Karácsond Községi Önkormányzat befektetési tevékenységének ellenőrzésében a számvevők elkészítették a munkaanyagokat. A munkaanyagok főbb megállapításait az ellenőrzésvezető jelentéstervezetben összegzi.

Az önkormányzati vagyongazdálkodás keretében az önkormányzatok átmenetileg szabad pénzeszközeinek befektetését jogszabály nem tiltja, a befektetések jellege nem korlátozott, a pénzpiaci szolgáltatók közül az önkormányzatok a kínált szolgáltatás és annak költségei alapján, szabadon választhatnak, azonban a veszteséges gazdálkodás kockázatai és következményei az önkormányzatokat terhelik. A szabad pénzeszközök felhasználása során kiemelten fontos a felelős gazdálkodás érvényesülése, amely összhangban kell, hogy legyen, az önkormányzati gazdálkodás alapelveivel.

 

Az ellenőrzés során Karácsond Községi Önkormányzatnál az ÁSZ az önkormányzat tulajdonában lévő befektetésekkel kapcsolatosan a gazdálkodási, számviteli feladatok ellátását tekinti át.

 

 

A számvevők munkalapokon minősítették az ellenőrzött szervezetet. A minősítés eredményeként megtett megállapításokat a munkaanyagaikban rögzítették. A számvevők értékelését az ellenőrzött szervezet által kitöltött - az ellenőrzés rendelkezésére bocsátott dokumentumok alapján - a számvevők által felülvizsgált kimutatások és tanúsítványok alapozták meg. Annak érdekében, hogy a számvevői munkaanyagokban szereplő megállapítások, következtetések tényszerűek, dokumentumokkal, jogszabállyal alátámasztottak legyenek, a számvevők egymás munkaanyagait négy szem elvű minőségbiztosításnak vetik alá. Ezt követően a számvevők átadják a munkaanyagokat az ellenőrzésvezető részére.

 

Az ellenőrzésvezető a számvevők munkaanyagait szintetizálja és tömöríti, az ellenőrzésvezető a szakmai hitelesség és a közérthetőség szem előtt tartásával állítja össze a számvevőszéki jelentéstervezetet.

 

Petró Katalin

ellenőrzésvezető