Számvevői munkaanyagok három gazdasági társaság ellenőrzésében

2018-01-26 14:00   |   Feltöltötte: Kerekes Péter

Az Állami Számvevőszék 2017. november 13-án kezdte meg három önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság, a Nagykátai Gyógyfürdő és Egyéb Szolgáltató Nonprofit Kft., a Solymári Településüzemeltetési Kft. és az ABÉVA Alsónémedi Beruházó és Vagyonhasznosító Kft. gazdálkodási tevékenységének, valamint ehhez kapcsolódóan Nagykáta Város Önkormányzata, Solymár Nagyközség Önkormányzata és Alsónémedi Nagyközség Önkormányzata tulajdonosi joggyakorlásának ellenőrzését. Az ellenőrzésbe kijelölt számvevők elkészítették a munkaanyagaikat.

Az Állami Számvevőszék a "Az önkormányzatok gazdasági társaságai" című programja szerint ellenőrzi, hogy az önkormányzatok vagyongazdálkodási tevékenységük során szabályszerűen gyakorolták-e tulajdonosi jogaikat; a gazdasági társaságok szabályozottsága, gazdálkodása és vagyongazdálkodási tevékenysége, bevételeiknek és ráfordításaiknak elszámolása megfelelt-e a jogszabályi és tulajdonosi előírásoknak; a gazdasági társaságok kötelezettségállománya jelent-e kockázatot a működésrüke, valamint a gazdálkodásuk átláthatósága és elszámoltathatósága érdekében biztosítva voltak-e a szolgáltatásaik díjának megalapozottsága szabályszerű önköltségszámításokkal. Az ellenőrzésekbe kijelölt számvevők a három gazdasági társasággal kapcsolatban az ellenőrzési program által előírt szempontok szerint és az ellenőrzött szervezetek által szolgáltatott adatok felhasználásával összeállították a számvevői munkaanyagaikat.

Az ellenőrzések a 2013. január 1. és 2016. december 31. közötti ellenőrzött időszakban értékelték a három gazdasági társaság gazdálkodását azzal a céllal, hogy a közpénzek jogszabályok szerinti felhasználását az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok esetében is biztosítani lehessen.

Kerekes Péter

ellenőrzésvezető