Számvetés és pénzügyi tervezés

2019-01-01 08:18   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Új év, új kezdet - tartja a mondás. Szilveszterkor hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül fogadalmakat tenni, hogy mit fogunk vagy mit nem fogunk csinálni a következő évben. Azonban érdemes nyugodtan átgondolni, főleg azt, hogyan alakultak pénzügyeink és hogyan tudnánk a mérlegen változtatni.

Vége van az ünnepek lázas forgatagának, ilyenkor egy csendesebb időszak következik. Év elején érdemes leülni és egy kicsit elgondolkodni azon, mit, hogyan csináltunk 2018-ban. Mit csináltunk helyesen és min érdemes változtatni. Sokszor tisztában vagyunk azzal, hogy mit kellene másként csinálni, azonban nehezen szánjuk rá magunkat. A pénzügyi helyezet, az éves mérleg eredménye azonban mindig meghatározó egy család életében.

 

Amennyiben egész évben vezettük a háztartási naplót, vagy bármit, amiből egyenleget tudunk vonni, készítsük el a család éves költségvetését, majd nézzük át, mik azok a gyenge pontok, amin lehetne javítani annak érdekében, hogy többet tudjuk megtakarítani vagy több maradjon havonként a kasszában. Már ilyenkor érdemes átnézni és előre tervezni a nagyobb kiadásokra, ünnepekre, nyári utazásokra.

 

Ha még nem tettük meg, akkor határozzuk meg rövid, közép és hosszútávú céljainkat, hiszen ez segít leginkább abban, hogy ezt követve el is érjük azokat. Előre tervezéssel megkönnyíthetjük a tudatos pénzügyi döntések meghozatalát, ami végül segíthet abban, hogy legyen megtakarításunk akár nyugdíjas éveinkre, akár váratlan helyzetekre, egy új autóra vagy bármire, ami a célok között szerepel.

 

Szánjunk rá időt és nézzük át számláinkat, a különböző szolgáltatók havi díjait, a bankszámla csomagunkhoz tartozó számlavezetési díjat, az autó vagy lakás biztosítás árát. Ha elégedetlenek vagyunk vagy kapunk jobb ajánlatot, ne habozzunk váltani.

 

Pénzügyeink átgondolása után kipróbálhatunk új, praktikus módszereket a költségvetésünk nyomon követésére. Például a borítékos rendszer kézzel foghatóvá teszi, hogy mire mennyit szánunk és mennyit költünk. Minden egyes borítékba – közüzemi számlák, élelmiszer, üzemanyag, havi bérlet, ruházkodás, szórakozás – tegyünk egy meghatározott összeget és csak ebből gazdálkodjunk. Ha az egyik borítékból elfogy a pénz, akkor azt az adott hónapban vagy mellőzzük, vagy egy másik borítékból pótoljuk. Azonban ilyenkor tudnunk kell, ha például a szórakozásra szánt összegből veszünk el, akkor abban a hónapban nem lehet ilyen kiadásunk.

 

A pénzügyeken túl azonban számos más fontos dolgot sem árt mérlegelni. Foglalkozzunk többet az egészségünkkel, hiszen ha nem leszünk betegek, nem kell gyógyszerekre kiadni, és a munkából sem esünk ki. Heti rendszerességgel sportoljunk, sétáljunk, igyunk több vizet, aludjunk többet, hiszen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás jót tesz a mentális egészségnek és csökkenti a betegségek kockázatát is.

 

Egész évben érdemes tehát nyomon követni a kiadásainkat, havonta vezetni a háztartási naplót, kerülni az adósságot és figyelni egészségünkre.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt