Szakmai fórumon tartott előadást az ÁSZ képviselője

2018-11-26 10:42   |   Feltöltötte: Petrik Judit

2018. november 22-én a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGEE) Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete Szakmai Fórumot tartott Miskolcon. Az Állami Számvevőszék ismertette a tagsággal a közigazgatási intézmények belső kontrollrendszere és az összeférhetetlenség, integritás kérdéskörében megszerzett tapasztalatokat.

Martus Bettina, az ÁSZ integritás projektjének vezetője „Integritás és az integritás kultúra terjesztése” címmel tartott előadást a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete Szakmai Fórumán.

 

Megnyitójában Dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit, a megyei szervezet elnöke ráirányította a résztvevők figyelmét arra, hogy a szervezeti integritás központi elemmé vált az elmúlt években, amelyben az egyéneknek is meghatározó szerepük van. Az integritás előmozdítása, megszilárdítása hozzájárul az etikus vezetéshez, amely a közszféra intézményei között is elsődleges szempont.

 

Szakmai fórumon tartott előadást az ÁSZ képviselője

 

Előadásában Martus Bettina bemutatta az integritás és a belső kontroll fogalmát és a két fogalomrendszer kapcsolatát, mivel ez alapvető feltétele annak, hogy fel tudjuk ismerni az integritás kockázatokat, és integritáskontrollokat tudjunk kialakítani ezen kockázatok mérséklésére, megszüntetésére. Az ÁSZ elmúlt hét évi adatfelmérése során számos olyan tapasztalat gyűlt össze, amely azt bizonyítja, az integritás témaköre egyre jobban foglalkoztatja a szervezeteket, és az integritás szemlélet terjed, ugyanakkor még mindig van tere a fejlődésnek.

 

A projektvezető bemutatta, hogy 2018-ban milyen változások indultak az Integritás felmérés megújulásához kapcsolódóan és ezek milyen főbb jellemzőkkel bírnak. Az integritás kultúra elterjesztésére az ÁSZ több nemzetközi projektet létrehozott, illetve nemzetközi kezdeményezésekben vesz részt.

Martus Bettina

Integritás projekt vezető