Sopronkövesd és Szigetbecse ÁSZ-ellenőrzése

2018-09-10 19:31   |   Feltöltötte: Asztalosné Zupcsán Erika Mária
Utoljára frissítve: 2018-09-11 09:46

Az Állami Számvevőszék az integritás és belső kontroll modul című témacsoportos ellenőrzés keretében megkezdte Szigetbecse Község Önkormányzat és Sopronkövesd Községi Önkormányzat ellenőrzésére a felkészülést.

Az Állami Számvevőszék Stratégiájának ellenőrzési tevékenység fejlesztése fejezetében szerepel, hogy „az ellenőrzések témaválasztásuk, megközelítésük és elért eredményeik által hozzáadott értéket teremtenek, a közpénzek felhasználásában kimutatható megtakarításokat, a gazdálkodás javítását eredményezik. Az önkormányzatok ellenőrzése során azok pénzügyi gazdasági helyzetét értékeli, kockázatait feltárja, valamint az ellenőrzések helyszíneit objektív mutatórendszer alapján választja ki”.

 

Az Állami Számvevőszék Stratégiájával összhangban az Állami Számvevőszék jóváhagyott ellenőrzési program alapján megkezdte az „Önkormányzatok ellenőrzése – Integritás és belső kontroll modul” című ellenőrzés keretében Sopronkövesd Községi Önkormányzat és Szigetbecse Község Önkormányzat ellenőrzésére való felkészülést. Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés előkészítése keretében tájékoztatta az ellenőrzés megindításáról Sopronkövesd Községi Önkormányzat és Szigetbecse Község Önkormányzatának polgármesterét.

                                            

Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az önkormányzat belső kontrollrendszere biztosította-e a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő elszámoltatható, átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit, illetve hogy az önkormányzatnál kiépítették és erősítették-e a korrupciós kockázatok kezelését szolgáló integritás kontrollokat és azt, hogy megteremtették-e a teljesítményellenőrzés feltételeit.

 

A számvevők megismerik az ellenőrzési programot, a sajátos jogszabályi környezetet, az ellenőrzött önkormányzat alapdokumentumait, tanúsítványait, valamint tevékenységét. Az ellenőrzésre kijelölt számvevők az ellenőrzött önkormányzattól beérkezett dokumentumok, adatok megismerésével felkészülnek az ellenőrzés lefolytatására. Alkalmasságukat a számvevők vizsgával igazolják.

 

Az ÁSZ az elvégzett nagyszámú ellenőrzés során "jó gyakorlatokat" is azonosíthat, melyeket tanácsadó funkciója keretében szélesebb körben is megismertethet az érintettekkel, ezáltal is hozzájárulva az önkormányzati alrendszer szabályozott, átlátható, kiegyensúlyozott és fenntartható működéséhez.

 

Asztalosné Z. Erika
ellenőrzésvezető