Sikeresen zárult az EUROSAI projektcsoport workshopja

2019-02-11 14:13   |   Feltöltötte: Hochbaum Dániel
Utoljára frissítve: 2019-02-13 10:24

2019. február 8-án zárult az EUROSAI „Közpénzügyi ellenőrzések társadalmi hasznosulása és átláthatósága" elnevezésű projektcsoport tagjainak workshopja, Budapesten. A pénteki szakmai programon a hét számvevőszék szakértői megvitatták az általuk összeállított nemzetközi útmutató vázlatát, illetve véglegezték annak szerkezetét. A kézikönyv helyben történő közös szerkesztése után, a résztvevők 3-4 fős csoportokban azonosították azokat a lehetséges indikátorokat, melyek alkalmasak lehetnek a számvevőszékek társadalmi hasznosulásának mérésére.

A pénteki szakmai program elsődleges célja a projektcsoport tagjai által összeállított nemzetközi útmutató szerkesztése volt. A kézikönyv szövegén fejezetről fejezetre haladtak végig közösen, melyen a kívánt változtatásokat, kiegészítéseket azonnal átvezették. A kiegészített és véglegezett dokumentumot, a szerkesztés befejeztével elektronikus formában rögtön megkapták a résztvevő projekt tagok, hogy saját esettanulmányukat tovább szerkeszthessék, amennyiben azt szükségesnek találják.

 

Sikeresen zárult az EUROSAI projektcsoport workshopja

A galériához kattintson a képre!


Ezután, a szakértők 3-4 fős csoportokban különböző megoldási javaslatokat és lehetséges indikátorokat vázoltak fel a társadalmi hasznosulás mérésére.

 

Útmutató a társadalmi hasznosulásért


Az EUROSAI társadalmi hasznosulás projektcsoport tagjai közösen dolgoznak egy praktikus, minden EUROSAI tagország számára könnyen alkalmazható kézikönyv kidolgozásán. Az útmutató a projektcsoport öt kérdőívének eredményeiből, továbbá a résztvevő számvevőszékek nemzeti esettanulmányaiból áll. A nemzeti esettanulmányok a legfőbb ellenőrző intézmények által, a gyakorlatban is alkalmazott eredményesebb társadalmi hasznosulást célzó intézkedéseit mutatja be, továbbá azt, hogyan valósítják meg az ISSAI 12 és ISSAI 20 által eléjük támasztott nemzetközi iránymutatásokat.

 

 

 

Útmutató a társadalmi hasznosulásért

 A galériához kattintson a képre!

 

A kézikönyvben különös hangsúlyt kapnak a valósan és hatékonyan alkalmazható jó gyakorlatok és módszertanok, valamint az azok mérését lehetővé tevő indikátorok. A nemzetközi útmutató továbbá rámutat arra, hogy egy társadalmi kérdés számos szemszögből megközelíthető. A különféle jó gyakorlatok rávilágítanak arra, hogy nem csupán egy jó megoldás létezik a társadalmi hasznosulás területén, sokkal inkább a lehetőségek széles palettája áll a számvevőszékek rendelkezésére, melyeket beépíthetnek saját, mindennapi tevékenységeik közé.

 

 

 

A nemzetközi útmutatót várhatóan 2019. április vége és május eleje között publikálják a projektcsoport tagjai.

 

Hoppál Krisztina Rita
Hochbaum Dániel
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály