Síutak: hogyan foglaljunk kedvezően

2018-12-28 08:12   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Egy tavalyi felmérés szerint a magyarok 90%-a az Alpok vagy a Tátra felé veszi az irányt, ha síelni szeretne. Nézzük meg, hogyan is foglaljunk utat, hogy minél kedvezőbb áron tudjuk élvezni ennek a téli sportnak az előnyeit.

Az mindenki számára egyértelmű, ha a legolcsóbban akarjuk kihozni utazásunkat, akkor érdemes az elő- vagy az utószezonban utazni. Korán kell elkezdeni a tervezést, hiszen a jobb szállások hamar elfogynak.

 

Foglaláskor érdemes szem előtt tartani, hogy milyen messze van a szállás a pályától, milyen hosszú a pálya, ez megfelelő-e a sí-tudásunkhoz, mennyibe kerül a síbérlet. Például Szlovéniában a síbérletek ára akár 30-40 százalékkal is kedvezőbb is lehet a kevésbé „hóbiztos" pályák miatt.

 

Ha kisgyermekkel utazunk, érdemesebb a közeli országokba tervezni, az utazási idő rövidsége miatt. Nagyobb gyerekekkel azonban már akár a Francia-Alpokig is elmehetünk, hiszen jóval olcsóbb, mint egy osztrák utazás.

 

 

A komplett ajánlatoknál, utazási csomagoknál mindenképpen érdemes körbejárni, hogy az pontosan mit tartalmaz: mennyi a teljes részvételi díj, és azon felül milyen helyszíni költségekkel, esetleg szervezési díjjal kell számolni. Ha nem szeretnénk külön számolgatni – további rejtett költségektől tartva – érdemes lehet olyan szervező- vagy közvetítőiroda szolgáltatásait igénybe venni, akik csomagajánlataik mellett a teljes, az utazás minden kötelező költségét tartalmazó árat tüntetik fel.

 

A magyarok jelentős része a megtakarításaiból utazik - derült ki az egyik pénzügyi cég kutatásából. Akinek viszont nincs megtakarítása, az sok esetben személyi kölcsönből fizeti a családi utazásokat, amihez télen még extra költségek is társulnak: speciális felszerelések, meleg síruhák, lécek az egész családnak és persze ott vannak még a síbérletek is. Ebben az esetben alaposan át kell gondolni, melyik konstrukciót választjuk, hiszen akár több ezer forintot is nyerhetünk a megfelelő pénzügyi termék megtalálásával. A felszerelés megvásárlása előtt azonban érdemes átgondolni a kölcsönzés lehetőségét, hiszen néhány alkalomra felesleges megvenni a drága felszerelést, a gyerekeknél pedig biztosan jobban járunk vele.

 

 

Végül nem lehet elég sokszor hangsúlyozni, hogy kössünk biztosítást, ha utazunk, különösen akkor, ha külföldre és ráadásul síelni. A téli sport balesetek igen gyakoriak, legyen szó csupán egy kisebb húzódásról, zúzódásról, netalán törésről vagy ficamról. A legkisebb sérülés ellátása is költséges lehet, amit biztosítás nélkül nekünk kell majd kifizetni.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt