Sárszentmihály – önkormányzati integritás és belső kontroll

2018-07-31 11:00   |   Feltöltötte: Dr. Szabó Béla

Sárszentmihály Községi Önkormányzatnál az Állami Számvevőszék megkezdte az önkormányzatok integritására és belső kontrollrendszerére vonatkozó ellenőrzését.

 

Az Állami Számvevőszék 2018. második félévi ellenőrzési terve alapján megkezdődött a felkészülés Sárszentmihály Községi Önkormányzatának ellenőrzésére az „Önkormányzatok ellenőrzése – Integritás és belső kontroll modul” témakörben.

 

A belső kontrollrendszer kialakításával és működtetésével megvalósítható a közpénzek, a közvagyon átlátható, szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználása. A belső kontrollrendszer azt a célt szolgálja, hogy a költségvetési szervek működésük és gazdálkodásuk során a tevékenységeket szabályszerűen hajtsák végre, teljesítsék elszámolási kötelezettségeiket és megvédjék az erőforrásokat a veszteségektől, a károktól és a nem rendeltetésszerű használattól. A belső kontrollrendszer magában foglalja mindazon elveket, eljárásokat és belső szabályzatokat, melyek biztosítják, hogy a költségvetési szerv valamennyi tevékenysége és célja összhangban legyen a szabályszerűséggel, szabályozottsággal, valamint a gazdaságosság, hatékonyság és eredményesség követelményeivel, az eszközökkel és forrásokkal való gazdálkodásban ne kerüljön sor pazarlásra, visszaélésre, rendeltetésellenes felhasználásra.

 

Sárszentmihály – önkormányzati integritás és belső kontroll


Az Állami Számvevőszék Stratégiájában megfogalmazott célkitűzés, hogy szilárd, szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, rendezettségét. Javaslataival elősegítse a közpénzek és a közvagyon szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását.


Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés előkészítése keretében Sárszentmihály Községi Önkormányzatot tájékoztatta az ellenőrzés megindításáról.

 

Laczi Hedvig Anna
ellenőrzésvezető