Projekt menedzsment ismeretek a Vezetői Akadémián

2018-06-12 11:00:00   |   Feltöltötte: Gyaraki Henriette

Az Állami Számvevőszék munkaszervezete projekt orientált mátrix, mely azt jelenti, hogy a főtevékenység - az ellenőrzések és elemzések lefolytatása - projekt szervezetben történik. Ez a szervezeti forma ugyan magas igényeket támaszt az emberi képességek és készségek tekintetében, azonban adaptív és innovatív működést biztosít, nagyobb teljesítményre ösztönöz, és jól kezeli a folyamatos változást. A környezetünkben lassan már állandósuló kihívásokra és változásokra válaszul ez a szervezeti típus napjainkban mind inkább elterjedtté válik, így nem csak a jelen, de a jövő szervezetének tekinthető.

 

A Számvevőszék munkájában az ellenőrzés mellett fokozott hangsúlyt kap az elemzésekkel is támogatott tanácsadó szerep a jó kormányzás kiterjedése érdekében. 2018. első öt hónapjában az ÁSZ 8 elemzést tett közzé. A Vezetőképző Akadémia hallgatói az elméleti modul keretében részletes tájékoztatást kaptak az ellenőrzés alapú és nem ellenőrzéshez kötött elemzési munka folyamatáról és szempontjairól, illetve a folyamatban lévő elemzési témákról valamint a projekt vezetés elméleti hátteréről, módszertani elemeiről és projekt tervezési technikákról.

 

Vezetőképző Akadémia - Állami Számvevőszék

 

Megismerték továbbá a projekt sikeressége szempontjából kiemelt projekt szerepeket és szükséges kompetenciákat. A jó projekt működés feltétele a csapatban a megfelelő kompetenciák biztosítása és annak tudatos alkalmazása a munkamegosztásban.

 

A projekt tervezés leggyakoribb eszköze a GANTT diagram mellet a hálótervezés. Egy hálótervezési feladat kapcsán kipróbálhatták a hallgatók az eszköz hasznosságát a tartalék idők feltárásában, a hatékony logikai folyamat, idő, költség és kapacitás tervezésben.

 

Kistóth Krisztina

Gyaraki Henriette

Állami Számvevőszék