Praktikák a fűtési szezonra

2018-10-25 11:00:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Sokáig élvezhettük a nyári napsütést, de gyorsan hidegre váltott az idő. Habár október közepén indul a fűtésszezon, sok helyen már fűtenek. Számba vettük mit kell tennünk a biztonságunk és az alacsonyabb fűtésszámla érdekében.

Hivatalosan október 15-én indult el a fűtési szezon, érdemes azonban a tényleges bekapcsolás előtt szakemberrel átvizsgáltatni a fűtésrendszert vagy a kazánt, hogy az esetleges karbantartási munkálatokat még időben el tudja végezni.


Gázfűtéses lakásokban érdemes felszerelni szén-monoxid érzékelőt. Ma már léteznek olyan légkondicionáló készülékek, amelyek nemcsak hűtenek, de fűtenek is. Érdemes átgondolni ennek költségeit, illetve fontos, hogy mindig szakember végezze a beszerelést és a karbantartást is.


Bármivel is fűtünk, az a téli hónapokra megnöveli a rezsiköltségeket. Amennyiben ez nagyon megterheli a családi kasszát, érdemes elgondolkodni, hogy ne a tényleges fogyasztás alapján fizessük a díjat. Van rá lehetőség, hogy minden hónapban ugyanannyit fizessünk egy ún. részszámla alapján. Ez azt jelenti, hogy minden hónapban egyenlően oszlik el a fűtési költség, és évente egyszer van lehetőség a tényleges fogyasztással való összevetésre. Amennyiben az éves leolvasás után a tényleges fogyasztás és a részszámlákban kifizetett fogyasztás között különbség adódik, azt egy összegben kell kifizetni.

 


Számos lehetőség van azonban, hogy mérsékeljük kiadásainkat. Ha szabályozható a fűtés, akkor tekerjük lejjebb a fűtést 1 Celsius fokkal, így körülbelül 5 százalékkal csökken az energiafelhasználásunk. Szellőztessünk gyakran, rövid időszakokra. Éjszakára mindig engedjük le a redőnyt, azonban nappal engedjük be a napsütést. Ne legyen minden szobában ugyanaz a hőmérséklet. Szereljünk hővisszaverő fóliát a radiátorok mögé, illetve figyeljünk rá, hogy a radiátort mindig hagyjuk szabadon. Ne takarjuk be függönnyel a fűtőtestet és ne rakjunk rá semmilyen tárgyat. A padlóra pedig tegyünk vastag szőnyeget, ami kellemesebb hőérzetet ad a család számára.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt