Piaci üzemeltetőket ellenőriz az Állami Számvevőszék

2018-10-13 14:28:00   |   Feltöltötte: Siposné Dóczi Klára

Megkezdődött a Fény Utcai Piac Beruházó, Szervező és Üzemeltető Kft. és az Óbudai Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. valamint a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzatok ellenőrzése. A Nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése című ellenőrzési program végrehajtásának keretében a számvevők megkezdték felkészülésüket az ellenőrzések lefolytatására.

Az Alaptörvény kimondja, hogy az önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon. Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése érdekében. A Nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése című program magába foglalja a vagyongazdálkodásnak, ezen belül a vagyon nyilvántartásának valamint a leltáraknak az ellenőrzését továbbá a gazdasági társaságok feletti tulajdonosi joggyakorlás teljesítésének az ellenőrzését is.

 

A Fény Utcai Piac Beruházó, Szervező és Üzemeltető Kft. a Főváros II. Kerületi Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság, melynek meghatározó feladata a Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ üzemeltetése. Tevékenysége több mint 20 éves múltra tekint vissza.


Az Óbudai Vagyonkezelő Nonprofit Zrt-t 2011-ben alapította Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az önkormányzati tulajdonú lakóépületek, üzlethelyiségek kezelése, fenntartása céljából, melyen belül kiemelt helyen szerepel az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérbeadása valamint a társasházakban meglévő önkormányzati tulajdon teljes körű képviseletének ellátása.


Az ellenőrzés felkészülési szakaszában a számvevők megismerik az Ellenőrzési programot és az ellenőrzött szervezeteket. Áttekintik az adott időszakban hatályos, az ellenőrzöttekre vonatkozó jogszabályokat, és az általuk benyújtott dokumentumokat. A számvevők a tudásukról vizsga keretében adnak számot.

 

 

Siposné Dóczi Klára

ellenőrzésvezető