Pénzügyi hírek közérthetően és tudatosan

2018-12-23 07:08   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Az Állami Számvevőszék 2018-as céljai között szerepelt a közpénzügyek állampolgárokhoz való közelebb vitele. Ennek érdekében online felületeinken hetente több cikk és videó jelent meg a hétköznapi pénzügyekről, a megtakarításról, a pénzügyi tervezésről, illetve pénzügyi önismeretet fejlesztő gondolatok is születtek kollégáink tollából.

Az Állami Számvevőszék az elmúlt években társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területévé tette a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését, beleértve ebbe a lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismereteinek bővítését, amely erőfeszítéseit az Országgyűlés is megerősítette, illetve támogatja.

 

Ennek érdekében 2016-ban elindította Pénzügyi Tudatosság Projektjét, amelynek célja a magyar családok (köz)pénzügyi kultúrájának fejlesztése, a pénzügyi ismeretterjesztés támogató programok, képzések megvalósítása, továbbá az egyszerűen és közérthetően megfogalmazott híreken keresztül a közpénzügyi tudatosság növelése.

 

A megjelenő hírek és kisfilmek bemutatják a hétköznapi pénzügyekkel kapcsolatos alapfogalmakat, megtakarítási formákat, valamint különféle pénzkezelési technikákat, így járulva hozzá a hazai felnőtt lakosság pénzügyekkel kapcsolatos ismereteinek, tudatosságának és magatartásformájának a fejlesztéséhez.

 

 

Az idei évben a háztartások pénzügyeit érintő témák kerültek górcső alá. Fő témáink között szerepelt a családi költségvetés készítése, a kiadások megtervezése, a megtakarítás fontossága és a hitelezésből adódó esetleges hátrányok megismertetése is. A nyári hónapokban különböző megközelítésből igyekeztünk hasznos tanácsokkal támogatni a nyaralás, illetve a szünidő pénzügyileg tudatos megszervezését, míg az őszi és téli hónapokban készült anyagok az ünnepi időszak pénzügyi kihívásaira igyekeztek különféle tanácsokat adni.

 

2018-ban több animációs film készült olyan világnapokra, amelyek valamilyen formában a pénzügyekkel, a takarékoskodással, illetve a hitelezéssel kapcsolatos tudatos gondolkodással és tervezéssel hozhatók kapcsolatba.

 

Ezen túl foglalkoztunk a pénzügyi tudatosságra való neveléssel, a pénzügyi kultúra gyermekkorban történő fejlesztésével, a pénzügyi attitűddel, az állami költségvetéssel, az eredményes közpénzfelhasználással és bemutattuk az Állami Számvevőszéket is. Reméljük munkánkkal hozzájárulhattunk, hogy átláthatóbb legyen a pénzügyek világa és hasznos információkat adtunk át.

 

Boldog karácsonyi ünnepeket és pénzügyileg tudatos új évet kívánunk!

 

Kiss Beatrix

 Pénzügyi Tudatosság Projekt