Összefoglaló az EURORAI székesfehérvári szemináriumáról

2018-10-25 08:45:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

A helyi és regionális önkormányzatok tulajdonában lévő gazdasági társaságok ellenőrzési tapasztalatai kerültek fókuszba az Európai Regionális Ellenőrző Intézmények Szervezete (EURORAI) őszi székesfehérvári konferenciáján, 2018. október 17-18-án. A nemzetközi eseményen 25 ország közel 70 ellenőrző intézményének, mintegy 180 számvevőszéki szakértője – közte az Európai Számvevőszékek Szervezete (EUROSAI) Önkormányzati Ellenőrzési Munkacsoportjának a képviselői – vettek részt. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a helyi közösségek szempontjából kiemelkedő jelentősége van a közszolgáltatásokat biztosító önkormányzati társaságoknak, ezért az ellenőrzési tapasztalatok kölcsönös megosztása hozzájárulhat a cégek hatékonyabb, eredményesebb működéshez.

Az Állami Számvevőszék aktív tagja a számvevőszékek nemzetközi közösségének, és 2001 óta társult tagja az Európai Regionális Ellenőrző Intézmények Szervezetének (EURORAI). Mindez biztosítja, hogy az magyar Állami Számvevőszék legfőbb nemzeti ellenőrző intézményként európai regionális szinten is megossza tapasztalatait, illetve megismerhesse a legjobb ellenőrzési gyakorlatokat. Ehhez is hozzájárul, hogy az EURORAI 2018. október 17-én és 18-án Székesfehérváron rendezte meg őszi tudásmegosztó szemináriumát, melynek központi témája a helyi önkormányzatok tulajdonában álló gazdasági társaságok ellenőrzése.

 

A képre kattintva galéria nyílik!


A rendezvény október 17-én nyitóeseménnyel vette kezdetét, melynek keretében köszöntőt mondott Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke, Dominique Roguez, az EURORAI elnöke, valamint Róth Péter, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere. A megnyitón elhangzott: a helyi önkormányzatok gazdálkodása, pénzügyi egyensúlyi helyzete Európa számos országban kiemelt figyelmet kap, ezért a szakmai konferencia témája nemzetközi színtéren is jelentős érdeklődésre tarthat számot.


A szakmai programot október 18-án Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg. Mint mondta: „Az Állami Számvevőszék küldetése, hogy stabil szakmai hátterére támaszkodva, értékteremtő ellenőrzéseivel hozzájáruljon a közpénzek átlátható és megbízható felhasználásához, és ezáltal a jól irányított állam működéséhez.” Az ÁSZ elnöke szerint ezt a célt szolgálják a szeminárium témáját adó, önkormányzati cégeket érintő ellenőrzések is, melyek keretében a magyar Számvevőszék az utóbbi években már mintegy kétszáz önkormányzati gazdasági társaság ellenőrzését végezte el.

 

A nemzetközi szeminárium szakmai programja két szekcióban zajlott. Az első blokkban az önkormányzatok tulajdonában lévő vállalatok pénzügyi, illetve megfelelőségi ellenőrzésének gyakorlati tapasztalatait vitatták meg a résztvevők, majd az önkormányzati cégek teljesítményellenőrzésének témáját járták körbe. A résztvevők francia, német, osztrák, brit, orosz és magyar ellenőrzési tapasztalatokat is megismerhettek. A szekciókat Dr. Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék igazgatója és Christian Melly, a svájci Valais kanton ellenőrzési irodájának igazgatója moderálták.

 

 


Valastyánné dr. Vízhányó Júlia, az Állami Számvevőszék ellenőrzésvezetője előadásában átfogó képet adott az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok magyarországi ellenőrzési tapasztalatairól. Mint mondta: az ÁSZ kiemelt célja, hogy hozzájáruljon az helyi önkormányzatok tulajdonában lévő cégek szabályos, átlátható és eredményes működéséhez. Azat Valejev, az oroszországi Tatár Számvevőszék képviselője a köztulajdonban lévő cégek helyi ellenőrzési tapasztalatairól beszélt az EURORAI konferenciáján. Előadásában a tervezés módszertanától kezdve egészen a jelentések hasznosulásáig ismertette a Tatár Számvevőszék által alkalmazott ellenőrzési megközelítést, illetve tapasztalatokat.

 


Dr. Walter Wallmann, a Német Szövetségi Köztársaság Hessen tartományi számvevőszékének elnöke előadásában bemutatta az önkormányzatok gazdasági társaságaival kapcsolatos németországi jogi és szabályozási környezetet, a társaságok alapításával kapcsolatban követendő előírásokat. Ez a terület azért is kiemelten fontos, mivel – különösen a nagyvárosok esetében – ezen szervezetek látják el az önkormányzati feladatok jelentős részét – hangsúlyozta az előadó. Rajna-vidék-Pfalz tartomány képviseletében Ferdinand Wagner, a tartományi számvevőszék önkormányzati befektetésekkel foglalkozó osztályának vezetője tartott előadást, melyben az önkormányzati érdekeltséggel bíró társaságok ellenőrzési gyakorlatát és tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. Mint mondta: az ellenőrzött társaságok többek között olyan közszolgáltatások nyújtásával foglalkoznak, mint az ivóvízellátás, közösségi közlekedés, kikötők, múzeumok, repülőterek, parkolók üzemeltetése.

 


Werner Alteneichinger, az osztrák regionális ellenőrző intézmény, Bécs Város Számvevőszékének munkatársa az önkormányzati tulajdonban álló társaságok ellenőrzése kapcsán szerzett tapasztalatairól tartott előadást az EURORAI szemináriumán. Az előadó kiemelte: az önkormányzati tulajdonban álló holding társaságok ellenőrzése során számos kockázatot azonosítottak a németországi ellenőrzések. Franz Seitelberger, a Salzburgi Tartományi Számvevőszék számvevője a helyi turisztikai egyesületek felügyeletének ellenőrzése témájában tartott előadást. Az osztrák ellenőrzési szakember ismertette a felügyeleti funkcióval kapcsolatosan feltárt hiányosságokat és az azok megszüntetésére tett javaslatokat.

 

 

Alastair McQuaid, a Walesi Számvevőszék teljesítményellenőrzés-vezetője a közpénzből finanszírozott közvetett szolgáltatások walesi kormányzati kihívásairól tartott előadást a szemináriumon. Az előadó hangsúlyozta, hogy előadásának elsődleges célja építő jellegű diskurzus előmozdítása volt korábbi WAO ellenőrzések bizonyítékai alapján. A Skót Számvevőszék két képviselője, Peter Worsdale audit menedzser és nemzetközi kapcsolattartásért felelős vezető, valamint Derek Hoy szenior számvevő a skót önkormányzati tanácsok által létrehozott társaságok ellenőrzési tapasztalatairól tartott előadást. Elhangzott: a Skót Számvevőszék 2018-ban először folytatott le átfogó teljesítmény-ellenőrzést az úgynevezett „szokásos piaci feltételek szerint működő szervezetek” esetében, amelyre vonatkozó jelentését 2018. májusában tette közzé.

 


Zian Roch, a franciaországi központi régió (Ile-de-France) területi számvevőszékének vezető munkatársa előadásában kifejtette: időszerű a francia önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokra vonatkozó, összetett kontroll mechanizmusok továbbfejlesztése. A francia előadó kilenc ellenőrzési példán keresztül mutatta be a francia ellenőrzési tapasztalatokat és megállapításokat.

 


Az Állami Számvevőszék aktívan részt vesz az EURORAI tevékenységében, ezenfelül tagja az Európai Számvevőszékek Szervezete (EUROSAI) Önkormányzati Ellenőrzési Munkacsoportjának is. A két nemzetközi együttműködés által kezelt témák között jelentős átfedés van, így az ÁSZ kezdeményezése alapján a székesfehérvári EURORAI eseményen az EUROSAI munkacsoport tagjai is képviseltették magukat. Így a rangos nemzetközi szemináriumon mintegy 25 ország, közel 70 ellenőrző intézménye képviseletében mintegy 180 számvevőszéki szakértő vett részt.


Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály